Kandidatúra potvrdená. Schulz bude vo voľbách Merkelovej konkurentom

TA3 TASR
29.1.2017 14:47

Predsedníctvo Sociálnodemokratickej strany Nemecka oficiálne nominovalo bývalého predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza do tohtoročných volieb ako kandidáta na post spolkového kancelára.

Podľa nemenovaného zdroja agentúry DPA získal tento 61-ročný politik v straníckom vedení jednomyseľnú podporu. Svoju nomináciu na post kancelára potvrdil aj samotný Schulz, ktorý na sieti Twitter vyjadril "pokoru a vďačnosť". Vedenie SPD zároveň nominovalo Schulza na post straníckeho predsedu, o čom majú členovia rozhodnúť na mimoriadnom sneme v polovici marca.

schulz_0a000002-162b-2df8.jpg

Bývalý šéf EP sa už v stredu predstavil v nemeckom zákonodarnom zbore ako kandidát SPD na spolkového kancelára po tom, ako sa odmietol o túto funkciu uchádzať terajší predseda strany Sigmar Gabriel. Schulz tak bude v septembrových parlamentných voľbách hlavným vyzývateľom kancelárky Angely Merkelovej, líderky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka, ktorá vládne spoločne s SPD v tzv. veľkej koalícii.

Podľa aktuálneho prieskumu berlínskeho inštitútu Infratest dimap má Schulz v súčasnosti rovnakú podporu verejnosti ako Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok