O prezidentské kreslo zabojuje Hamon, jeho súper uznal porážku

TA3 TASR ČTK
30.1.2017 07:21

Voľby francúzskej ľavice na prezidentského kandidáta v druhom kole s veľkým rozdielom vyhral bývalý minister školstva Benoit Hamon. Bývalý minister školstva porazil v boji o kandidatúru svojho kolegu Manuela Vallsa.

Hamon získal v druhom kole primárok 58,71 percenta hlasov, oproti tomu Valls iba 41,29 percenta. Exminister školstva prekvapivo vyhral už prvé kolo volieb so ziskom 36,01 percenta hlasov. Spoločne s ním sa do rozhodujúceho súboja dostal s podporou 31,48 percenta Valls, ktorý bol dovtedy považovaný za favorita.

Valls s prihliadnutím na jasné čísla uznal porážku a Hamonovi zagratuloval k víťazstvu. Hamon pri tejto príležitosti v sídle Socialistickej strany vyzval ľavicu, aby sa zomkla. "Naša zem potrebuje ľavicu, ale takú, ktorá je moderná a inovatívna," vyhlásil.

Jeho pozícia ľavicového prezidentského kandidáta je však krajne nezávideniahodná vzhľadom na veľkú nepopularitu socialistického šéfa štátu Françoisa Hollandea. Podľa prieskumu nemá vo voľbách príliš veľké šance na úspech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok