Irán odpovedá na Trumpove kroky, zakáže občanom USA vstup do krajiny

TA3 TASR
28.1.2017 21:33

Irán nebude povoľovať Američanom vstup do krajiny v reakcii na zákaz vydávania amerických víz občanom Iránu a šiestich ďalších prevažne moslimských štátov, ktorý oznámila vláda nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Oznámilo to iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Irán odpovedá na Trumpove kroky, zakáže občanom USA vstup do krajiny
SITA/AP

Urážka moslimského sveta

"Hoci Irán rešpektuje Američanov a rozlišuje medzi nimi a nepriateľskou politikou vlády USA, bude uplatňovať zásahu vzájomnosti, pokým nebudú urážlivé obmedzenia USA voči iránskym občanom zrušené," píše sa vo vyhlásení iránskeho rezortu diplomacie.

"Obmedzenia zamerané proti cestovaniu moslimov do Ameriky... sú otvorenou urážkou moslimského sveta a obzvlášť Iránu a budú známe ako veľký dar extrémistom," dodáva vyhlásenie, ktoré priniesli štátne médiá.

Trumpovo nariadenie o zákaze vydávania víz fakticky znemožní príbuzným a priateľom odhadovaného milióna amerických Iráncov, aby ich navštívili v Spojených štátoch, pripomína agentúra Reuters.

 

Cestovný ruch a porozumenie

Iránsky prezident Hasan Rúhání predtým uviedol, že časy rozdeľovania ľudí múrmi sú definitívne preč, a kritizoval kroky k rušeniu svetových obchodných dohôd bez toho, aby konkrétne menoval Trumpa.

"Zabudli, že Berlínsky múr pred rokmi padol," povedal Rúhání v prejave odvysielanom v štátnej televízii. Podľa iránskeho prezidenta "žijeme v časoch globalizácie... ktorá urobila zo všetkých národov susedov". K lepšiemu porozumeniu iných kultúr, a tým aj k väčšej tolerancii, prispieva obzvlášť cestovný ruch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok