Nieto a Trump sa dohodli, že o výstavbe múru nechcú hovoriť verejne

TA3 SITA ČTK
27.1.2017 21:48

Prezidenti Spojených štátov a Mexika, Donald Trump a Enrique Peňa Nieto, podnikli spoločný, takmer hodinový telefonát. Hlavy štátov spolu hovorili o spore ohľadne výstavby múru na spoločnej 3200-kilometrovej hranici oboch krajín.

V rámci telefonického rozhovoru o plánovanej spornej výstavbe múru na spoločnej hranici oboch krajín sa zhodli na tom, že o tejto citlivej otázke sa viac nebudú vyjadrovať na verejnosti. Oznámila to kancelária mexického prezidenta.

"Pokiaľ ide o pohraničný múr, obaja prezidenti uznali svoje jasné a veľmi verejné rozpory v postojoch v tejto citlivej otázke, a súhlasili s tým, že tieto rozdiely budú riešiť v rámci celkovej diskusie o všetkých aspektoch bilaterálnych vzťahov. Prezidenti súhlasili, že o tejto kontroverznej téme nebudú viac hovoriť verejne," píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Mexická strana označila takmer hodinový telefonický rozhovor v čase napätia okolo stavania múru za "konštruktívny a produktívny". Informácie o telefonáte s prezidentom Peňom Nietom potvrdil na tlačovej konferencii v Bielom dome aj prezident Donald Trump. "Mali sme veľmi dobrý rozhovor. Ja mám k Mexiku veľký rešpekt," vyhlásil Trump. Vzápätí však zopakoval svoje predošlé vyjadrenia, že južný sused dlhé roky profitoval z obchodných dohôd nevýhodných pre USA a cez hranice prúdia na sever zločinci a nelegálni migranti, čo musí skončiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok