Pripomíname si obete holokaustu, preživší si uctili spoluväzňov

TA3 TASR
27.1.2017 15:59

27. január je Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu. Asi 300 posledných preživších väzňov koncentračného tábora Auschwitz položilo kytice kvetov a vence k múru smrti, kde nacisti popravovali svoje obete.

Nemecko nemôže zmeniť históriu

Stalo sa tak v deň 72. výročia oslobodenia tohto koncentračného tábora, keď si svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Spomienkové akcie na obete holokaustu sa konajú po celom svete, keďže Valné zhromaždenie OSN v roku 2005 vyhlásilo 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

V tento deň v roku 1945 vojaci sovietskej Červenej armády oslobodili z najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau približne 7500 väzňov, ktorí prežili. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier priznal, že Nemecko nemôže zmeniť alebo zrušiť, čo sa stalo, ale má naďalej povinnosť pripomínať genocídu, uctiť pamiatku obetí a prevziať zodpovednosť za zločiny.

Dodal, že "Auschwitz" je symbolom všetkých táborov smrti a celého nacistického "prenasledovania a vražednej mašinérie", ktorá zostáva súčasťou histórie Nemecka. Pripomenul politickú nestabilitu v dnešnom svete a vyjadril názor, že "história by mala byť súčasne poučením, varovaním i podnetom".

Vyhlásil tiež, že na holokaust nemožno ani neslobodno zabudnúť. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na boj proti antisemitizmu a iným formám nenávisti.

kiska-andrej-pamiatka-obeti-holokaustu-1140-px-sita-jozef-jarosik_0a000002-9046-737a.jpg

Kiska varoval pred extrémizmom

Zapálením sviece pri pamätnej tabuli pred židovskou synagógou v Košiciach si prezident SR Andrej Kiska uctil obete holokaustu. Stretol sa i s ľuďmi z východného a stredného Slovenska, ktorí ako deti prežili holokaust. "Pripomíname si 72. výročie holokaustu, pri ktorom bolo zavraždených viac ako šesť miliónov Židov. Od nás zo Slovenska bolo odvlečených viac ako 70.000 našich občanov, z ktorých sa len pár vrátilo. Mal som sa možnosť rozprávať s ľuďmi, ktorí to prežili ako malé deti a nepamätajú si, ale rodičia im veľa rozprávali. Sú tu aj ľudia, ktorí si priamo pamätajú na hlad, ukrývanie a veľký strach. Každému z nich zomreli blízki ľudia, rodičia, ujovia, tety," povedal prezident Andrej Kiska.

Prezident sa stretol so šiestimi ľuďmi, ktorí ako deti prežili holokaust. Združuje ich organizácia Ukrývané dieťa. "Je to organizácia, ktorá združuje ľudí židovského pôvodu. Celkovo je ich 29, dnes sú tu šiesti. Združenie vzniklo v marci 1993 v Košiciach a je súčasťou celosvetovej organizácie. Naším cieľom a poslaním je dokumentovať príbehy a rozprávať o tom, čo sa dialo. Chodíme do škôl a spolupracujeme aj s centrom voľného času," priblížila vedúca organizácie Nadežda Lambertová.

Podľa jeho slov je potrebné si v súčasnosti pripomínať to, že slovo má obrovskú váhu. "Nesmieme dovoliť, aby sa zlo šírilo v našej spoločnosti. Na to, aby zvíťazilo zlo, stačí veľmi málo, stačí, aby sme my dobrí ľudia nerobili nič. Extrémizmus nám rastie, fašistov máme v parlamente, napádajú znova Židov a je načase sa tomu jasne postaviť. Nesmieme čakať. Nerozumiem, na čo čakáme. Čakáme na to, že sa začnú páliť knihy, alebo, že sa niektorým ľuďom začnú hádzať kamene do okien? Máme na to orgány, zákony, treba nám konať, zlo musíme zastaviť, to je úloha dneška," zdôraznil Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok