Nemecko má nového šéfa diplomacie, Gabriel sa ujal funkcie

TA3 ČTK
27.1.2017 12:00

Odchádzajúci predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel sa stal novým ministrom zahraničných vecí. Vo funkcii nahradil Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý by sa vo februári mal posadiť na prezidentskú stoličku.

Gabriel, ktorý zároveň zostáva vicekancelárom, bol dlhé mesiace považovaný za najpravdepodobnejšieho kandidáta Sociálnodemokratickej strany na kancelára. Pred pár dňami ale oznámil, že sa o funkciu uchádzať nebude a zároveň do nej navrhol bývalého šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý má v marci stáť tiež na čele SPD.

Miesto kandidatúry na kancelára sa Gabriel rozhodol zmeniť ministerstvo, doteraz viedol rezort hospodárstva. Spolu so Steinmeierom ho prijal končiaci prezident Joachim Gauck a menoval ho do funkcie. O tom, či bude Gabriel dobrým ministrom zahraničia, sa v Nemecku viedli debaty. Mnoho komentátorov totiž poznamenávalo, že Gabriel často používa slová, ktoré nie sú zrovna diplomatické.

Šéf diplomacie, ktorý nebude robiť prešľapy, je pritom podľa nich nepostrádateľný v čase, keď sa chystá odchod Británie z EÚ a v USA vládne Donald Trump. Gabriela v čele rezortu hospodárstva strieda jeho doterajšia námestníčka a bývalá ministerka spravodlivosti Brigitte Zypriesová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok