Nemecko schválilo zákon o diaľničnej dani, cudzinci si priplatia

TA3 TASR
26.1.2017 08:39

Nemecká spolková vláda na základe dosiahnutia dohody s Európskou komisiou schválila plány na zavedenie diaľničnej dane pre autá.

Nemecko schválilo zákon o diaľničnej dani, cudzinci si priplatia
SITA/AP

Vyriešili spor s EÚ

Nemecká strana musela najskôr vyriešiť spor s exekutívou EÚ, lebo Brusel považoval pôvodné plány z roku 2015, schválené nemeckým parlamentom, za diskriminačné pre šoférov inej štátnej príslušnosti. Komisia upozornila Berlín, že tento návrh porušuje právne predpisy EÚ.

Koncom roka 2016 sa Nemecku a eurokomisii podarilo dosiahnuť kompromis ohľadom zákona o diaľničnej dani, upozornila agentúra Reuters, čo vláde v Berlíne umožní zdaniť vozidlá registrované v zahraničí používajúce nemecké diaľnice.

Platnosť nadobudne v septembri

Poplatok za používanie diaľnic sa podľa nového návrhu bude líšiť podľa environmentálnej záťaže, podľa modelu, že menej znečisťujúce vozidlá budú platiť nižší poplatok. Maximálny poplatok za vozidlá registrované v zahraničí by mal byť 130 eur za jeden rok.

Aj vozidlá evidované v Nemecku budú platiť túto daň, úľavu však budú mať v podobe odpočítania ročného poplatku na vozidlo, čo v praxi znamená, že novú cestnú daň budú platiť iba cudzinci. Nová daň, ktorú presadzuje bavorská Kresťansko-sociálna únia, koaličný spojenec kancelárky Angely Merkelovej, nadobudne platnosť až po parlamentných voľbách v septembri tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok