Najvyšší súd musí opätovne rozhodnúť o dovolaní v kauze Martinské hole

TA3 TASR
26.1.2017 08:46

Najvyšší súd bude musieť opätovne rozhodnúť o mimoriadnom dovolaní podanom generálnym prokurátorom, ktoré sa týka prehratého súdneho sporu mesta Martin v kauze Martinské hole. Rozhodol o tom Ústavný súd.

Minuloročným uznesením, v ktorom NS odmietol mimoriadne dovolanie ako neprípustné, došlo podľa ÚS k porušeniu základného práva mesta Martin na súdnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Uznesenie ÚS zrušil a vrátil ho NS na ďalšie konanie. Oznámil to predseda II. senátu ÚS Lajos Mészáros.

Podľa rozsudku NS z roku 2015 má mesto zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Mesto sa dostalo do exekúcie, na tento piatok vyhlásil exekútor dražbu budovy Turčianskej galérie.

Dlhoročná kauza siaha ešte do roku 1995, keď mal Martin vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. K tomu však nedošlo. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto a žiadali zaplatiť 3,42 milióna eur. Na 8,4 milióna eur, ktoré vo februári 2015 NS priznal PK Faktoring, sa vyšplhala suma aj s úrokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok