Čile naďalej bojuje s ohňom, hlásia prvé obete na životoch

TA3 ČTK
26.1.2017 05:47

Rozsiahle požiare v Čile, s ktorými už týždeň bojuje skoro 3000 hasičov a dobrovoľníkov, si vyžiadali najmenej päť obetí na životoch. Oheň zničil takmer 150 domov a približne 1900 kilometrov štvorcových lesov a lúk.

Zadržali podozrivých z podpaľačstva

Čilská vláda požiare označila za jedny z najhorších v histórii krajiny a uviedla, že za nimi stoja ľudia. Úrady zadržali desať osôb podozrivých z podpaľačstva, z ktorých už dve obvinili. Proti plameňom bude nasadené aj najväčšie hasiace lietadlo na svete, informovala agentúra DPA.

"Pôvodcom väčšiny požiarov sú ľudia. U niektorých mohlo ísť o nedbanlivosť, u iných o podpaľačstvo," povedala prezidentka Michelle Bacheletová, ktorá postupne navštevuje zasiahnuté kraje. Ministerstvo vnútra oznámilo, že zatknutých bolo desať osôb.

Dve úrady obvinili z podpaľačstva, a to v regióne Maule a v oblasti Linares. Štátny zástupca jedného z najpostihnutejších regiónov O'Higgins uviedol, že príčinou požiarov mohol byť zlý stav elektrickej siete, ktorá vedie príliš blízko lesných porastov.

Evakuovali stovky ľudí

Práve Maule a O'Higgins v centrálnej a južnej časti Čile sú najviac postihnutými krajmi. Až 36 ohnísk z približne 85 miestnych požiarov sa stále nepodarilo dostať pod kontrolu. Predpoveď počasia pritom nie je priaznivá, žiadne zrážky a teploty takmer 40 stupňov Celzia. Smer vetra sa navyše často mení.

Dym je niekedy cítiť až v Santiagu. Oheň ohrozuje aj obývané oblasti, z ktorých bolo preto preventívne evakuovaných niekoľko stoviek ľudí. Proti požiarom v Čile bojujú aj odborníci z Mexika či Francúzska.

S hasením bude pomáhať aj najväčšie hasiace lietadlo sveta, prerobený Boeing 747, ktorý je schopný pojať viac ako 70.000 litrov vody. Stroj sa podľa čilskej tlače osvedčil napríklad v Austrálii a v Izraeli. Zapožičala ho čilská emigrantka Lucy Avilésová, ktorá teraz žije v USA, a jej manžel Benjamin Walton, vnuk zakladateľa siete supermarketov Walmart.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok