Zosadený vodca Gambie sa nachádza v Rovníkovej Guinei

TA3 TASR
25.1.2017 07:21

Úrady v Rovníkovej Guinei potvrdili, že v krajine sa nachádza zosadený gambijský vodca Yahya Jammeh, ktorý odmietal uznať svoju prehru v prezidentských voľbách a z vlasti musel utiecť až pod hrozbou intervencie medzinárodných síl. Vo vyhlásení to oznámil tamojší rezort informácií.

Zosadený vodca Gambie sa nachádza v Rovníkovej Guinei
SITA/AP

Jammeh svojím konaním uvrhol Gambiu v decembri do nepokojov, keď odmietol výsledky volieb, v ktorých zvíťazil jeho rival Adama Barrow, a požadoval vypísanie nového hlasovania. Jammeh odovzdal moc až počas uplynulého víkendu; po tom, ako mu Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov dalo ultimátum. Barrow medzitým zložil prísahu na gambijskom veľvyslanectve v Senegale a získal aj podporu Bezpečnostnej rady OSN.

Gambijský parlament odvolal výnimočný stav, ktorý vyhlásil Jammeh pred útekom do Rovníkovej Guiney. Barrow sa má vrátiť do hlavného mesta Banjul v nasledujúcich dňoch, píše agentúra Reuters. Spoločensko-politický chaos prinútil približne 76.000 obyvateľov hľadať útočisko v susednom Senegale. Podľa OSN sa vrátilo domov zhruba 8000 z nich. Mnoho Gambijčanov je pobúrených, že Jammeh bude žiť v luxusnom exile namiesto toho, aby čelil súdnemu procesu pre porušovania ľudských práv počas svojej dlhoročnej vlády.

Jammeh v posledných dvoch týždňoch svojho vládnutia zobral zo štátnej pokladnice 500 miliónov dalasi, čo je v prepočte vyše 11 miliónov eur. Okrem toho boli na Jammehov príkaz do zahraničia letecky prepravené aj rôzne drahé veci vrátane automobilov. "Gambia je v stave finančnej núdze," uviedol Barrowov poradca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok