V štátnej pokladnici nezostalo nič. Vládca Gambie pred útekom nezaháľal

TA3 ČTK
23.1.2017 10:37

Dlhoročný vládca Gambie Yahya Jammeh, ktorý sa uchýlil do exilu, ukradol v posledných týždňoch v prezidentskej funkcii milióny dolárov aj množstvo luxusného tovaru. Tvrdí to poradca nového prezidenta Adama Barrowa.

Autá si prepravil lietadlom

Na Jammehov príkaz podľa poradcu prepravili nákladným lietadlom do zahraničia rôzne luxusné tovary, vrátane luxusných automobilov. Po 22 rokoch na čele krajiny a šiestich týždňoch politickej krízy Jammeh s členmi svojej rodiny odletel z letiska v Banjule na palube súkromného lietadla.

Barrow bol uvedený do úradu v susednom Senegale s podporou medzinárodného spoločenstva. Kvôli obavám o svoju bezpečnosť zatiaľ zostáva v Senegale, podľa poradcu sa vráti domov "čo najskôr".

Do Gambie pod záštitou OSN vstúpili vojaci západoafrických štátov podporujúcich Barrowa. Jammeh podľa poradcu len počas posledných dvoch týždňov vo funkcii vzal zo štátnej pokladnice viac ako 11,4 milióna dolárov. "Podľa informácií, ktoré sme dostali, nie sú v štátnej pokladnici žiadne peniaze," uviedol nový prezident Barrow.

Odmietol uznať porážku

Jammeh sa dostal k moci v roku 1994 pučom. Organizácia na ochranu ľudských práv ho obviňuje zo smrti mnohých politických odporcov, z potláčania práv homosexuálov a tiež z prísneho prístupu k médiám.

Po prezidentských voľbách, ktoré sa konali v decembri minulého roka, odmietol Jammeh uznať, že jeho súper Barrow zvíťazil. K odchodu ho nakoniec prinútil tlak členov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov. Do Gambie vstúpili ozbrojené sily Senegalu, Nigérie, Ghany, Mali a Toga, aby zabezpečili odovzdanie moci Barrowovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok