Rakúska polícia prekazila plánovaný útok na viedenské metro

TA3 TASR
21.1.2017 17:22

Rakúska polícia prekazila bezprostredne hroziaci teroristický útok, ktorého terčom sa mohlo stať viedenské metro. Útok plánoval uskutočniť 18-ročný zradikalizovaný mladík albánskeho pôvodu, ktorého rakúske úrady zadržali v piatok večer pre podozrenie z plánovania teroristického činu vo Viedni.

Rakúska polícia prekazila plánovaný útok na viedenské metro
Ilustračná fotografia: SITA/AP

Stúpenc salafizmu

Ministerstvo vnútra vo Viedni zverejnilo podrobnosti týkajúce sa prípadu. Podľa neho existujú indície, že mladíkom pripravovaný útok sa mal uskutočniť už vo veľmi blízkej budúcnosti. "Jedným z možných scenárov" bol výbuch bomby vo viedenskom metre, uviedol Konrad Kogler z rakúskeho rezortu vnútra.

Mladík, podozrivý z členstva v teroristickej organizácii, je stúpencom salafizmu, ultrakonzervatívnej vetvy sunnitského islamu. V poslednej dobe udržiaval kontakty s albánskymi islamistami. K jeho zadržaniu došlo po viacerých indíciách zahraničných tajných služieb o hroziacom teroristickom útoku vo Viedni v druhej polovici januára.

Občanov vyzvali k opatrnosti

Podozrivý prekročil tento týždeň hranice Rakúska, pričom bol sledovaný na každom kroku a následne zatknutý. Polícia od piatku vykonala viacero súvisiacich domových prehliadok vo Viedni a v Dolnom Rakúsku, pričom zaistila mobilné telefóny a ďalšie predmety.

Rakúske úrady aj po zatknutí podozrivého vyzvali občanov k opatrnosti najmä na frekventovaných miestach. Políciu treba upozorniť napríklad v prípade, že zbadajú bezprizorné predmety. Bezpečnostné zložky vo zvýšenej miere hliadkujú v uliciach v civile i v uniformách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok