Turecký parlament schválil kontroverznú reformu, má posilniť Erdogana

TA3 TASR
21.1.2017 08:04

Turecký parlament definitívne odhlasoval zmeny v ústave, ktoré presadzuje vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja s cieľom zaviesť v krajine prezidentský systém vlády.

Rozhodnutie v prospech ústavnej reformy teraz musia potvrdiť občania v referende, ktoré sa očakáva na jar tohto roka.
V záverečnom hlasovaní 550-členného parlamentu podporilo navrhované zmeny 339 zo 488 prítomných poslancov. Ďalších 142 hlasovalo proti, päť hlasovacích lístkov bolo prázdnych a dva boli označené za neplatné. Potrebnú trojpätinovú väčšinu sa podarilo dosiahnuť s pomocou poslancov opozičnej ultranacionalistickej Strany národného hnutia.

Turecký premiér Binali Yildirim výsledok hlasovania privítal s tým, že teraz "dostávajú slovo" občania.
Podľa predstaviteľov AKP sa má referendum o zmenách v ústave uskutočniť najskôr 26. marca a najneskôr v polovici apríla. Zavádzanie samotných zmien je naplánované postupne do konca roka 2019. Parlament predtým schvaľoval jednotlivo znenie všetkých 18 článkov ústavy, ktoré AKP zaradila do svojho reformného balíka. Vášnivá rozprava v uplynulých týždňoch opakovane prerástla do potýčok medzi poslancami.

Predstavitelia AKP argumentujú, že silný prezidentský úrad je potrebný na posilnenie a stabilizovanie Turecka v čase, keď čelí rôznym hrozbám terorizmu. Kritici zmeny ústavy označujú za snahu legislatívne ukotviť nadmerné právomoci v rukách prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok