Matovič vyčíta Dankovi povýšenie, Danko Matovičovi modrú knižku

TA3 SITA TASR
19.1.2017 16:21

Povýšenie do hodnosti kapitána vyčíta šéfovi SNS Andrejovi Dankovi predseda strany OĽaNO Igor Matovič. Podľa neho vojaci za normálnych okolností potrebujú roky, aby sa z desiatnika stali kapitánmi. Danko v reakcii ukázal kapitánske výložky, ktoré si vraj veľmi váži a poukázal na to, že Matovič má modrú knižku.

Matovič vyčíta Dankovi povýšenie, Danko Matovičovi modrú knižku
SITA

Matovič: Hodnosť by mali vrátiť

Predseda národniarov Danko a minister obrany Peter Gajdoš zo SNS by sa mali verejne ospravedlniť za povýšenie Danka do vojenskej hodnosti kapitán, tvrdí Matovič s tým, že ak sa dá, hodnosť by mal Danko vrátiť. "Vyzývame týchto dvoch pánov, aby uznali svoju chybu a verejne sa ospravedlnili, lebo napľuli všetkým statočným vojakom, ktorí si to musia odmakať, do tváre a demoralizujú armádu," uviedol Matovič.

Poukázal na to, že Danko sa z desiatnika stal hneď kapitánom. "V armáde je na takýto postup potrebných 30 až 35 rokov driny, aby sa z desiatnika stal kapitán," zdôraznil.

Výložky si neskutočne váži

Andrej Danko v reakcii usporiadal tlačovú besedu, na ktorej novinárom ukázal výložky, ktoré si "neskutočne váži". Dostal ich ako vojak v zálohe od ministra obrany. V prípade, že by to bolo nutné, si ich vraj ako vojak rád nasadí. "Som hrdý, že som kapitán armády v zálohe. Rok som slúžil v armáde Slovenskej republiky, mojim veliteľom bol aj generál Gajdoš," pokračoval Danko s tým, že sa dlhodobo angažuje vo veciach armády a kapitánska hodnosť je adekvátna vysokoškolskému vzdelaniu.

O armádnych veciach sa podľa neho vyjadruje človek, ktorý má modrú knižku. "Nech povie, akou diagnózou trpí, keď má modrú knižku," pýta sa šéf SNS. Hodnosti sa Danko "nikdy" nevzdá. Na povýšenie, z ktorého nemá ani euro, je hrdý.

Vojaci z lietadla či olympionik

Matovič pri svojej kritike Danka zdôraznil, že povýšenie napríklad nedostali vojaci, ktorí zahynuli pri páde vojenského lietadla AN-24 v roku 2006 pri maďarskej obci Hejce. Vojaci Edmund Makovník a Patrik Fraštia, ktorí v roku 2013 zahynuli v Afganistane, boli podľa jeho slov in memoriam povýšení iba o jednu hodnosť.

Ďalším príkladom povýšenia o jednu hodnosť je olympijský víťaz Matej Tóth. "Čo v porovnaní s nimi urobil Andrej Danko, keď si zaslúžil osem ráz rýchlejší postup, ako si zaslúžili títo ľudia," pýtal sa Matovič.     

Denník N informoval, že predseda parlamentu Andrej Danko sa stal v tichosti armádnym dôstojníkom. Do hodnosti kapitána v zálohe ho vymenoval minister obrany Gajdoš rozkazom z 21. septembra 2016. Gajdoš mal šéfa SNS oceniť aj za to, že sa prihováral za navýšenie rozpočtu pre armádu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok