Prezident prehral, no nechce odísť. Gambii hrozí politická kríza

TA3 TASR
20.1.2017 07:16

V Gambii sa schyľuje k vážnej politickej kríze. Z prezidentského postu nechce odísť prezident Yahya Jammeh, ktorý prehral vo voľbách. Susedný Senegal mu dal ultimátum. Ak do polnoci neodstúpi, pošle do krajiny armádu.

Krajina má dvoch prezidentov

Nový prezident Gambie Adama Barrow zložil prísahu v susednom Senegale. "Toto je deň, na ktorý žiaden obyvateľ Gambie nikdy zabudne," povedal Barrow po tom, ako ho prezident Advokátskej komory Gambie Sheriff Tambedou inauguroval do funkcie prezidenta na gambijskom veľvyslanectve v senegalskom Dakare. Barrowa uviedli do funkcie počas narýchlo pripravenej ceremónie za prítomnosti asi 40 ľudí, vrátane senegalského premiéra a predsedu gambijskej volebnej komisie.

Nového gambijského prezidenta Barrowa podporila aj Bezpečnostná rada OSN. Za príslušnú rezolúciu, vyzývajúcu na pokojné odovzdanie moci v Gambii, hlasovalo všetkých 15 členov tohto najvyššieho orgánu OSN. Schválená rezolúcia vyjadruje podporu Hospodárskemu spoločenstvu západoafrických štátov pri zaisťovaní rešpektovania výsledkov prezidentských volieb v Gambii z 1. decembra 2016.

Kríza v Gambii, vyvolaná spormi ohľadne výsledku prezidentských volieb, sa naďalej stupňuje. Začiatkom týždňa odišli do Senegalu ďalšie tisíce Gambijčanov, ktorí sa obávajú vypuknutia ozbrojených zrážok, informovala hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Hélene Cauxová.

Zasiahli susedné vojská

Na územie Gambie vstúpili jednotky armády susedného Senegalu. "Vstúpili sme do Gambie," uviedol pre agentúru Reuters hovorca senegalskej armády Abdou Ndiaye.

Jammeh vyhlásil v stredu v Gambii výnimočný stav a armádu uviedol do stavu najvyššej pohotovosti. Na jeho strane je veliteľ armády Ousman Badjie, ktorý už niekoľkokrát prisahal vernosť doterajšiemu autokratickému prezidentovi.

Podľa DPA sú napriek tejto podpore Jammehove sily obmedzené a vojensky sa zrejme dlho neudrží. Armáda Gambie s 1,9 milióna obyvateľov má totiž len asi tisíc vojakov a má tak len malú šancu odolať dobre vycvičeným jednotkám Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov - napríklad susedného Senegalu, ktorého armádu tvorí takmer 20.000 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok