Taliansko zasiahla séria otrasov, v Ríme evakuovali stanice metra

TA3 ČTK TASR
18.1.2017 12:09

Sužovaný stred Talianska opäť zasiahla séria relatívne silných zemetrasení, hlásia aj prvé škody. Otrasy cítili aj vo Florencii či Ríme, kde úrady nariadili evakuáciu niektorých staníc metra.

Hlásia obete

Záchranári podľa agentúry ANSA vytiahli z ruín zničeného domu v obci Castel Castagna telo osemdesiattriročného muža. Druhou obeťou otrasov má byť šesťdesiatročný muž z mesta Campotosto pri L´Aquile, ktorého zavalila lavína.

K prvým trom otrasom s magnitúdou 5,3, 5,7 a 5,3 došlo v priebehu jednej hodiny od 10.25 hod stredoeurópskeho času. O niekoľko hodín nasledovalo štvrté silné zemetrasenie s magnitúdou 5,1. Talianski seizmológovia označili sériu takýchto silných zemetrasení v priebehu niekoľkých hodín za bezprecedentný fenomén.


Epicentrá otrasov sa nachádzali v provincii L'Aquila, ale bolo ich cítiť aj v hlavnom meste Rím, vzdialenom 150 kilometrov. Seizmológovia okrem toho v priebehu dňa zaznamenali v oblasti viac ako 100 slabších dotrasov.

italy-earthquake-14483-9b9124ec04534cc4b08aacee1fed42ab_0a000002-53a4-6548.jpg

Postupné zrovnávanie so zemou

V Amatrice sa zrútili niektoré budovy poškodené vlaňajšími otrasmi. Spadli napríklad posledné zvyšky veže miestneho kostola. Symbol mesta prečkal augustové otrasy, v októbri však už nevydržal a zosunul sa k zemi.

Niekoľko budov sa zrútilo aj v obciach Campotosto či Poggio Cancelli, ktoré ležia v blízkosti epicentra. Naopak obec Montereale, ktorá je epicentru najbližšie, škody nehlási. V meste Accumoli, ktoré augustové zemetrasenie sčasti zrovnalo so zemou, je podľa starostu Stefana Petrucciho zatiaľ všetko v poriadku.

V mestách Rieti a L'Aquila po prvom zemetrasení začali evakuovať školy, k rovnakému kroku pristúpil aj Rím. Uzavreli železničné spojenie medzi mestami L'Aquila a Rieti, ktoré vedie oblasťou epicentra zemetrasenia.

Situáciu komplikuje sneh a mráz

Úrady v regióne Marche varovali nielen zimných športovcov pred nebezpečenstvom pádu lavín v súvislosti so zemetrasením. Premiér Paolo Gentiloni vyzval ministerku obrany, aby vyslala do postihnutých oblastí armádne posily. Vojaci v mestách a obciach v strednom Taliansku pomáhajú s odstraňovaním škôd ešte po silných minuloročných zemetraseniach.

Augustové otrasy si vyžiadali takmer 300 obetí a so zemou zrovnali niekoľko sídiel. Ďalšie silné zemetrasenie rovnakú oblasť postihlo na konci októbra.

Obyvateľov postihnutých oblastí v súčasnosti navyše sužujú prívaly snehu a mráz, čo značne sťažuje prácu záchranárov. "Situácia je veľmi komplikovaná," ​​uviedol šéf civilnej ochrany Fabrizio Curcio. "V (postihnutej) oblasti niekoľko hodín nepretržite snežilo a bude to pokračovať aj počas ďalších hodín," dodal. Cesty nie sú na mnohých miestach zjazdné a odpratávanie snehu postupuje len veľmi pomaly, uviedli talianske médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok