Srbsko plánuje obsadiť sever Kosova, tvrdí kosovský prezident

TA3 ČTK
18.1.2017 08:29

Napätie medzi Kosovom a Srbskom sa dostalo do novej fázy. Podľa kosovského prezidenta Hashima Thaçiho, chce Srbsko vojensky obsadiť severené časti Kosova. V rozhovore pre agentúru Reuters to prirovnal k obsadeniu ukrajinského Krymu ruskou armádou.

Vzťah susedných balkánskych krajín sa v posledných dňoch vyostril v súvislosti so snahou Belehradu vyslať do bývalej juhosrbskej provincie špeciálny srbský vlak.

Srbskí predstavitelia v sobotu v Belehrade vypravili vlak ruskej výroby ozdobený srbskými vlajkami, kresbami kostolov, kláštorov a stredovekých miest. Vlak bol v 20 jazykoch pokrytý nápisom Kosovo je Srbsko, bol v ňom k dispozícii internet a cestujúcich obsluhovali hostesky oblečené do srbských národných farieb.

Namiesto Kosovskej Mitrovice však vlak skončil neďaleko kosovsko-srbských hraníc a nakoniec sa vrátil späť do srbskej metropoly. Jazdu srbská strana zastavila údajne kvôli informáciám, že kosovskí Albánci sa na vlak chystajú zaútočiť. Podľa inej z verzií naopak vlak na hraniciach zastavili špeciálne kosovské jednotky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok