RegioJet sa vzdáva kľúčovej trasy, štát môže nasadiť vlaky

TA3 TASR
17.1.2017 16:53

Problémy s uvoľnením vlakových trás po odchode RegioJetu z linky Bratislava - Košice by mali byť vyriešené. RegioJet totiž poslal Železniciam Slovenskej republiky ako správcovi koľají vyjadrenie, že sa vzdáva trás svojich vlakov od 1. februára.

Stanovisko akceptovali

Železnice toto stanovisko podľa hovorkyne Martiny Pavlikovej akceptovali. "Tých trás sa vzdávame. Jednoznačne sú tie trasy k dispozícii od 1. februára, ŽSR ich môže využiť na pridelenie vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko," uviedol hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

Doteraz pritom v tejto veci panovali nezhody. RegioJet oznámil, že od 1. februára nebude vypravovať svoje vlaky na trase Bratislava - Košice. Podľa ŽSR požiadal o zrušenie vlakov aj trás od zmeny cestovného poriadku, teda od 26. februára. Od tohto termínu sú trasy podľa železníc voľné.

Jednu si ponechali

Problémy ale boli s trasami vlakov v období od 1. februára do 26. februára. V tomto prípade súkromný dopravca uviedol, že vlaky vypravovať nebude a deklaroval, že je pripravený uvoľniť trasy pre potreby ŽSR. Železnice ale potrebovali explicitné stanovisko dopravcu.

"Na to, aby sme trasy mohli reálne zrušiť, nám stačí veľmi stručné stanovisko, jedna veta - RegioJet sa vzdáva trás po zrušených vlakoch," uviedla Pavliková. Keďže toto dopravca železniciam neposlal, nemohli uvoľnenie trás považovať za oficiálne. Naopak, v pondelok 16. januára súkromný dopravca železniciam napísal, že sa trás nevzdáva.

V poslednom stanovisku sa však RegioJet úplne vzdal trás dvoch párov svojich vlakov na linke Bratislava - Košice. V prípade tretieho páru vlaku si ponechal trasu v úseku Vrútky - Košice. Tú chce využiť pre posilnenie spoja medzi Prahou a Košicami.

Budú hľadať optimálny model

Keďže si súkromný dopravca čiastočne ponechal jednu trasu, podľa štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko to naďalej značne komplikuje situáciu. "A extrémne sťažuje nastavenie zmysluplného prevádzkového konceptu i zabezpečenie obslužnosti jednotlivých staníc," uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Preto podľa neho nie je možné nahradiť kompletné trasy a polohy vlakov RegioJet. "ZSSK musí pracovať na náhradnom riešení podľa technických a ekonomických možností, ako aj možností grafikonu vlakovej dopravy. Predpokladáme, že technické detaily a termíny budú jasné v priebehu najbližších dní," dodal Kováč.

Záväzok ZSSK nežiadať dodatočné finančné zdroje na prevádzku týchto vlakov podľa neho platí. Preto chce dopravca ekonomiku týchto spojov v priebehu času veľmi pozorne sledovať a bude hľadať optimálny model ich fungovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok