Čínska ekonomika podľa MMF porastie rýchlejšie, problémom sú dlhy

TA3 TASR
16.1.2017 11:22

Medzinárodný menový fond zlepšil svoj odhad rastu čínskej ekonomiky v tomto roku, ale zároveň varoval Peking pred zvyšovaním dlhov.

Čínska ekonomika podľa MMF porastie rýchlejšie, problémom sú dlhy
SITA/AP

MMF upozorňuje na riziká

Podľa najnovšej prognózy MMF sa výkon druhej najväčšej svetovej ekonomiky tento rok zvýši o 6,5 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu viac ako v jesennej prognóze, ktorú fond zverejnil vlani v októbri.

MMF však zároveň upozornil, že snaha Pekingu o podporu hospodárskeho rastu zvyšovaním vládnych výdavkov a zároveň rapídna expanzia úverov v krajine zvyšujú riziko prudkého spomalenia ekonomiky.

Dlhy Číny od globálnej krízy v roku 2008 prudko stúpli, keďže Peking sa snažil nalievaním peňazí do ekonomiky zabezpečiť jej solídny rast. Napríklad v 3. kvartáli 2016 sa hrubý domáci produkt Číny zvýšil o 6,7 % práve vďaka vládnym výdavkom, rozmachu realitného trhu a bankovým úverom. Experti zo súkromného sektora preto očakávajú, že po sprísnení kontroly pri poskytovaní úverov sa rast čínskej ekonomiky spomalí.

Snažia sa o transformáciu

Čínski lídri sa snažia transformovať ekonomiku, aby bolo tempo jej expanzie stabilnejšie. Chcú dosiahnuť, aby jej motorom boli spotrebiteľské výdavky, namiesto zahraničného obchodu a investícií.

Preto opakovane naliali do hospodárstva peniaze, aby zabránili jeho prudkému spomaleniu a tiež politicky nebezpečnej strate pracovných miest.
Celkový čínsky dlh však vzrástol na úroveň, ktorá zodpovedá 250 % HDP. To vyvoláva obavy z možnej finančnej krízy a spomalenia ekonomiky.

Podľa MMF pokračujúca závislosť od politiky stimulov, rýchla expanzia úverov a pomalý pokrok v otázke firemných dlhov, môže po sprísnení obmedzení pre financovanie štátnych podnikov z rozpočtu, zvýšiť riziko prudkého spomalenia hospodárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok