Riziko ľadových povodní pretrváva, v noci opäť udrú silné mrazy

TA3 TASR
15.1.2017 10:02

Slovensko aj naďalej potrápia snehové jazyky, povodne, či poľadovica, varuje Slovenská správa ciest. Sneh a poľadovica môžu totiž vodičom značne skomplikovať situáciu na cestách.

Opäť prídu silné mrazy

Riziko ľadových povodní najmä v severnejších okresoch stále trvá. Naďalej platí výstraha prvého stupňa, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.

"Vzhľadom na výskyt nízkych teplôt vzduchu sa vytvárajú na tokoch ľadové úkazy - ľad pri brehu, ľadová triešť, dnový ľad, ľadová zápcha a zámrz toku, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť, resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Hladiny môžu dosiahnuť a prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity," vysvetľuje SHMÚ na svojej webstránke.

Výstraha platí pre okresy na strednom a hornom Považí, Liptove, Kysuciach, Orave, v okolí riek Poprad, Hornád, Hnilec, Bodva, Torysa a na hornej časti povodia Bodrogu. Večer a v noci navyše majú prísť silné mrazy. Na západnom a východnom Slovensku môžu klesnúť teploty až na -20 stupňov Celzia, na strednom Slovensku by mali byť ešte nižšie, do -22 stupňov Celzia. V prvom prípade vydáva SHMÚ výstrahu prvého stupňa, pre stredné Slovensko druhého stupňa.

bez-nazvu_0a000002-3be7-7fe9.jpg

Situácia na cestách

Momentálne sú všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku R3 Trstená, - Tvrdošín kde sa na vozovke nachádza kašovitý sneh do jedného cm. Cesty I., II. a III. triedy na území SR sú zjazdné.

Povrch vozoviek na západe územia je zväčša mokrý, inde prevažne pokrytý vrstvou utlačeného alebo čerstvého snehu do troch cm, na cestách nižších kategórií v okolí Banskej Bystrice, Starej Ľubovne, Rimavskej Soboty, Turčianskych Teplíc a Bardejova do piatich cm, na Liptove, Orave a Žiar nad Hronom do 5-10 cm.

Zľadovatený sneh do 2 cm sa nachádza na ceste II/531 Tisovec - hr. okr. RS/RA a na cestách III. tried v obvode Rimavská Sobota. Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu hr. 1- 3 cm, na HP Veľké Pole Vrchslatina a Cukmantel je utlačený sneh do 4-5 cm a na HP Huty do 10 cm. Na HP Zbojská sa miestami nachádza zľadovatený sneh do 5 cm.

Na východe platí kalamitný stupeň

V okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance je vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie. V obci Kláštor pod Znievom je vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity na ceste III/1796 . V obci sa následkom mrazov vylieva potok na cestu.

Snehové reťaze je nutné použiť ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá pre všetku dopravu, na ceste II/531 Tisovec - hr. okresu RA/BR a na HP Zbojská pre vozidlá nad 3,5 tony. Na cestách v okresoch Svidník, Myjava, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Zvolen sa tvoria snehové jazyky a záveje.

Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice, vplyvom silného vetra sa môžu vytvárať snehové jazyky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok