Ukázali robota ako zo sci-fi. Tvorca musel dokazovať, že je skutočný

TA3
14.1.2017 09:56

Obrovských bojových robotov sme už videli v nejednom filmovom trháku, napríklad v Avatarovi či v sérii o transformeroch. Teraz však vznikol aj jeden skutočný a pôsobí tak reálne, že sa okamžite vynorili pochybnosti o tom, či skutočne existuje.

Ukázali robota ako zo sci-fi. Tvorca musel dokazovať, že je skutočný
Hankook Mirae Technology/Vitalij Bulgarov

Chcú ho využiť v reálnom svete

Takmer štvormetrový robot, ktorého vyvíja juhokórejská firma, sa veľmi ponáša na vražedné robotické stroje z hollywoodskych filmov. Nie je to náhoda, na výzore zvláštneho robota sa podieľal dizajnér, ktorý na niektorých z nich spolupracoval. K portfóliu Vitalija Bulgarova patria aj počítačové hry alebo funkčný dizajn v Boston Dynamics, ktorý je známy svojimi robotmi, ktoré znepokojujúco pripomínajú živé organizmy.

Obrovský robot s menom Method nebude len peknou dekoráciou filmu, má vyššie ambície. Juhokórejská firma stojaca za ním by chcela rozšíriť možnosti jeho využitia na reálne scenáre. Dvojnohá ozruta s kokpitom pre človeka by sa mohla využiť v nákladnej doprave alebo pri záchranných operáciách.

"Upravená verzia tohto robotického vozidla je už vo vývoji a plánujú ho použiť v oblasti Fukušimy," prezradil Bulgarov ďalšie plány. Táto oblasť je však doteraz nebezpečná pre svoju radiáciu. Robota bude treba modifikovať tak, aby jeho kabína chránila človeka v nepriaznivom prostredí.

Vizuálny trik?

Po nečakanom vydaní prvých záberov, sa Method stal okamžite virálnym hitom. Vynorili sa však aj pochybnosti, či Bulgarov nepoužil špeciálne efekty, aby prezentoval robota v čo najlepšom svetle. Mnohí totiž jednoducho neverili tomu, čo na videu videli.

"Je to skutočné. Videá nevyužívajú žiadne vizuálne efekty a nemajú žiadne prvky počítačovej grafiky," musel dodatočne vysvetľovať pre CNN. Priznal len pridanie dramatickejších farieb a kontrastu pre lepšie futuristické vyznenie videa.

Hoci robot, či „mech“, ohuruje svojimi pohybmi, stále nie je úplne hotový. Dizajnér pracuje s tímom inžinierov, aby prototyp ešte doladili. „Metod-2 je ako jednoročné dieťa, ktorý robí svoje prvé kroky," popísal terajší stav Bulgarov.

Ešte tento rok by chceli jeho spolupracovníci ukázať plne funkčný model. Dvojnohý robot má byť ešte stabilnejší a bude sa musieť vysporiadať aj s otázkou zdroja energie. Prvé zábery totiž odhalili, že je stále napojený na kábel s elektrinou..

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok