ONLINE: Sneženie robí problémy, napadnúť môže až 50 centimetrov

TA3 SITA TASR
13.1.2017 11:12

Silný vietor, sneženie, snehové jazyky, záveje, poľadovica a dokonca aj ľadové povodne. To všetko hrozí na veľkej časti územia našej krajiny. Na viacerých miestach preto prijali mimoriadne opatrenia. Situáciu s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

18:40 Sneženie ešte nekončí. Aj na radarovej snímke vidieť ďalšie výrazné pásmo zrážok nad Maďarskom, ktoré bude v priebehu nasledujúcich hodín prechádzať aj cez naše územie smerom na severovýchod až východ. Predovšetkým vo východnej polovici územia tak do sobotňajšieho (14.1.) poludnia napadne ďalších cca 30 cm snehu.

18:30 Na cestách v Michalovskom okrese je kašovitý sneh, prehánky ustali. Ako informoval vedúci strediska michalovskej Správy ciest Michal Kráľ, komunikácie sú prejazdné. Podľa jeho slov ich teraz možno rýchlejšie očistia.

Medzi kritické úseky patrí v takomto počasí cesta medzi Strážskym a Nižným Hrabovcom, kde cestári neustále udržiavajú komunikáciu aj pre kamiónovú dopravu. Vodiči si majú dávať pozor tiež v stúpaní v obci Trhovište.

Cesty v okrese Sobrance sú prejazdné. "Cestári zvládajú situáciu," uviedol prednosta Okresného úradu v Sobranciach Boleslav Lešo. Obce podľa jeho slov využívajú na údržbu ciest aj vlastnú techniku.

16:20 Plavba na Dunaji bude obnovená v sobotu od 8. hodiny. Plavba po tejto rieke od Bratislavy po hranicu s Maďarskom bola pozastavená 11. januára. Dôvodom boli ľadové kryhy na hladine.

15:00 Pod váhou snehu sa v obci Ubľa v Sninskom okrese prelomila na jednom z pavilónov miestnej školy strecha.

14:04 Už aj tak komplikovaná situácia v Košiciach sa ešte zhoršila. "Autobusy mali problém predovšetkým v kopcovitých terénoch - vozidlá boli zablokované na Zelenom dvore, Vojenskej ulici, neprejazdný bol smer na sídlisko Dargovských hrdinov od obchodného domu Mier," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Karaffová.

Situáciu navyše zhoršila aj dopravná nehoda, ku ktorej došlo pri Novej nemocnici v smere Kino Družba, kde došlo k zraneniu chodca, ktorého zachytila električka. Momentálne sa situácia v MHD podľa jej slov pomaly stabilizuje.

13:35 Na krajnom východe Slovenska môže napadnúť v najbližších hodinách až do 50 centimetrov nového snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Vranov nad Topľou, Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné, Snina a Košice-mesto výstrahu 2. stupňa. Od 10 do 40 centimetrov snehu môže napadnúť aj v ďalších okresoch východného a stredného Slovenska, pre ktoré platí výstraha 1. stupňa.

12:45 Pre pretrvávajúce intenzívne sneženie vyhlásili prvý kalamitný stupeň na cestách v okresoch Michalovce a Sobrance. Prvý kalamitný stupeň bude vyhlásený aj pre okres Trebišov, v okrese Rožňava ho vyhlásili už o ôsmej ráno.

12:00 Aktuálne počasie komplikuje dopravu na viacerých miestach. Úsek cesty I/9 Handlová - Nová Lehota je z dôvodu silného sneženia ťažko prejazdný pre skrížené kamióny. V okresoch Rožňava, Michalovce, Sobrance, Humenné, Medzilaborce, Snina je vyhlásený I. stupeň kalamitnej situácie.

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov. V oblastiach Žarnovice, Žiaru nad Hronom, Kremnice, Hronskej Breznice, Banskej Bystrice, v okresoch Prešov a Košice-okolie obmedzuje silné sneženie dohľadnosť na 100 metrov. Vodiči by mali zvýšiť pozornosť aj v obci Kláštor pod Znievom, kde sa na cestu III/1796 následkom mrazov vylieva potok.

11:20 Takto to dnes vyzerá v Košiciach:

11:18 Pohľad na diaľnicu D1 v okolí Trenčína:

04_0a000002-ab8a-7e05.jpg

11:00 Cesty pod Tatrami sú zjazdné, na vozovkách sa nachádza kašovitý sneh do troch centimetrov. V dôsledku silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v oblasti Popradu, Kežmarku, Starej Ľubovne a Levoče tvoria snehové jazyky a záveje.      

Na úseku diaľnice D1 v smere od Važca po Levoču miestami nachádza vrstva čerstvého snehu do jedného centimetra. V oblasti Popradu a Štrby obmedzuje dopravu silné sneženie s dohľadnosťou do 100 metrov.

10:45 Všetky cesty v Nitrianskom kraji sú zjazdné, sneženie zatiaľ nekomplikuje dopravnú situáciu. Väčšina vozoviek v severnejších okresoch kraja je vlhká až mokrá, sneh sa drží najmä na cestách v okrese Levice.

10:30 Mrazy, ktoré už viac ako týždeň prevládajú najmä na severe Slovenska, zasahujú aj do chodu škôl. V ružomberskom okrese niektoré z nich skrátili vyučovanie, iné žiakom vytvárajú náhradné aktivity. Podľa riaditeľov za to môžu najmä zastarané budovy.

10:15 Situáciu na cestách v Košickom kraji komplikuje husté sneženie. Vodiči by mali zvýšiť obozretnosť najmä na horských priechodoch.     

"Na niektorých miestach sú skrížené kamióny. Hasiči zasahujú pri Ďurďošíku, kde sa skrížili kamióny a cesta je neprejazdná," informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

09:45 Polícia v Banskobystrickom kraji prijala mimoriadne opatrenia v súvislosti s nepriaznivým počasím. Vzhľadom na husté sneženie upozorňuje vodičov na zlú situáciu na cestách, na zvýšenú opatrnosť a pozornosť pri jazde motorovými vozidlami.

Z dôvodu predchádzajúceho uzatvorenia všetkých horských priechodov v Banskobystrickom kraji budú pre nákladnú dopravu až do odvolania uzatvorené hraničné priechody s Maďarskom na spoločnej hranici s Banskobystrickým krajom. Ide o hraničné priechody Kráľ, Slovenské Ďarmoty, Šiatorská Bukovinka a tiež Šahy, k uzatvoreniu ktorého došlo v súčinnosti s Krajským dopravným inšpektorátom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre. O uzatvorení hraničných priechodov pre nákladnú dopravu bola informovaná aj maďarská polícia.


"Aj keď sú cesty priebežne upravované, odporúčame vodičom osobných motorových vozidiel zvoliť iný spôsob dopravy, prípadne zvážiť jazdy do času zlepšenia podmienok zjazdnosti ciest," upozornila Faltániová.

09:30 Slovensko potrápi miestami silný vietor, sneženie, poľadovica a tvorba snehových jazykov i závejov. Na strednom a východnom Slovensku hrozí ľadová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.     

Meteorológovia upozorňujú na sneženie na východnom Slovensku, pri ktorom môže napadnúť desať až 40 centimetrov nového snehu. V Košiciach sa očakáva silné sneženie, pri ktorom spadne 15 až 20 centimetrov nového snehu.

Pre západ a juh stredného Slovenska platí výstraha pred tvorbou poľadovice. Vodiči na celom území krajiny by si mali dávať pozor aj na tvorbu snehových jazykov a závejov. V okresoch Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok upozorňujú meteorológovia na silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 60 až 85, na hrebeňoch hôr 90 až 115 kilometrov za hodinu. SHMÚ varuje aj pred ľadovými povodňami v okresoch stredného a východného Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok