Nominanti na posty šéfov CIA a Pentagónu varujú pred hrozbou Ruska

TA3 TASR
12.1.2017 22:05

Budúci minister obrany Spojených štátov James Mattis a budúci šéf CIA Mike Pompeo vyjadrili svoje obavy z Ruska pred Senátom amerického Kongresu. Ich slová prichádzajú v čase, kedy Trump hovorí o vízii zlepšenia vzťahov s Moskvou.

Podľa Mattisa je NATO ohrozené

Kandidát na post amerického ministra obrany považuje Rusko za jednu z najvážnejších hrozieb pre Spojené štáty. Tie musia byť podľa neho pripravené tejto hrozbe v prípade nutnosti čeliť. Generál námornej pechoty USA vo výslužbe James Mattis sa takto vyjadril na pojednávaní výboru pre ozbrojené sily amerického Senátu. Napriek tomu podporil snahu Donalda Trumpa spolupracovať s Moskvou.

Mattis varoval, že Severoatlantická aliancia je v najväčšom ohrození od druhej svetovej vojny a ruský prezident Vladimir Putin sa ju pokúša rozdeliť.

"Myslím, že teraz je najdôležitejšie to, aby sme uznali, aká je realita ohľadne Putina, a tiež uznali, že sa snaží rozbiť Severoatlantickú alianciu, a podnikli kroky na to, aby sme sa ubránili, ak budeme musieť," povedal Mattis členom senátneho výboru. Dodal, že NATO je pod najväčším tlakom od druhej svetovej vojny, pričom ho neohrozuje iba Rusko, ale aj rôzne teroristické skupiny, a to v čase, keď zároveň Čína podniká rázne kroky v Juhočínskom mori.

Pompeo o zasahovaní do volieb

Dezignovaný riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby Mike Pompeo vyhlásil na schvaľovacom híringu senátneho výboru, že je "celkom jasné, že sa Rusko snažilo ovplyvniť nedávne prezidentské voľby" v USA. "Išlo o agresívnu akciu vysokého vedenia v Rusku," povedal Pompeo. "Toto je nefalšovaná skutočnosť," dodal.

Pompeo tiež vyhlásil, že hakerské útoky sú "dlhodobou snahou" Ruska i ďalších štátov a treba ich brať vážne, najmä vzhľadom na nadchádzajúce voľby v Európe. Novozvolený prezident USA Donald Trump vybral Pompea na post šéfa CIA v období, keď medzi Trumpom a spravodajskými službami vládne napätie.

Navrhovaný nový riaditeľ CIA už na začiatku híringu uviedol, že USA sa ocitli v jednej z "najzložitejších" situácií za posledné desaťročia, ktorá je plná hrozieb. Z Iránu sa podľa neho stala až príliš smelá, rozvratnícka krajina a Rusko je čoraz agresívnejšie, pričom "ohrozuje Európu", ale "takmer nič nerobí" v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok