Mexiko odmietlo platiť za múr, ktorý Trump plánuje postaviť na hraniciach

TA3 ČTK
12.1.2017 07:08

Mexiko za protiimigračný múr, ktorý chce postaviť Trumpova administratíva na americko-mexických hraniciach, nezaplatí. Vyhlásil to mexický prezident Enrique Pena Nieto. Reagoval na vyjadrenie nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý počíta s mexickou úhradou nákladov.

Bude sa snažiť o dobré vzťahy

"Je zrejmé, že s budúcou americkou vládou máme nejaké rozpory, napríklad ohľadom múru, za ktorú Mexiko samozrejme nezaplatí," povedal na stretnutí so zahraničnými diplomatmi podľa agentúr najvyšší mexický predstaviteľ. Uistil, že napriek tomu sa bude snažiť o dobré vzťahy so Spojenými štátmi.

Mexiko za protiimigračný múr vybudovaný na hraniciach s USA zaplatí daňami alebo hotovosťou, zdôraznil Trump na svojej prvej tlačovej konferencii od novembrového zvolenia. Rokovania s Mexikom, ktoré si vraj váži, začne bezprostredne po inaugurácii, ktorá prebehne 20. januára.

Nechce čakať

So stavbou vraj zvolený prezident nemieni váhať. "Mohol by som čakať rok či poldruha, ako dokončíme rokovania s Mexikom, ktoré začnú hneď po inaugurácii. Ale ja čakať nechcem," vyhlásil Trump. "Mexiko nám nejakým spôsobom (náklady) nahradí," je presvedčený budúci prezident.

Múr na hraniciach s Mexikom bola jedným z hlavných tém Trumpová volebnej kampane. Budúci prezident pôvodne tvrdil, že dvojmetrový múr bude vybudovaný po celej dĺžke hraníc. Neskôr pripustil, že hranicu môžu na niektorých miestach miesto múru chrániť elektronické prostriedky a že mexická vláda za stavbu múru môže zaplatiť neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok