Breivik napísal rodinám svojich obetí list, kde vysvetľuje svoj čin

TA3 ČTK
11.1.2017 16:12

Terorista Anders Behring Breivik sa snaží z väzenia šíriť nacistickú ideológiu, preto sú prísne podmienky jeho zadržiavania naďalej potrebné. Pred odvolacím súdom to povedal nórsky generálny prokurátor Fredrik Sejersted. Breivik vraj dokonca napísal list rodinám svojich obetí.

Chce využiť zoznamovacie inzeráty

Súd rozhoduje o tom, či Nórsko porušuje držaním väzňa v samoväzbe a obmedzovaním jeho korešpondencie jeho ľudské práva. Štátny zástupca zdôrazňoval, že Breivik je v súčasnosti ešte radikálnejší ako bol a že môže spáchať nepredstaviteľné činy.

"Breivik, ktorý v roku 2011 pri dvojitom teroristickom útok zabil 77 ľudí, postupuje podľa plánu, ktorý predstavil vo svojom 1500 stránkovom manifeste zverejnenom krátko pred masakrom," povedal Sejersted. "Dokončil aktívnu fázu a teraz pracuje na svojom projekte ako ideológ a spisovateľ a snaží sa vytvárať zločinecké siete," prehlásil generálny prokurátor.

Vzhľadom k tomu, že väzenské úrady Breivikovi kontrolujú korešpondenciu, zvažuje vraj atentátnik, že k šíreniu svojej ideológie zameranej proti multikulturalizmu bude využívať zoznamovacie inzeráty. Ich obsah je totiž pod ochranou Európskeho súdu pre ľudské práva, napísal nórský denník Verdens Gang. Breivik sa o tomto pláne zmienil v jednom zo svojich listov.

Ideologicky ospravedlňuje svoje činy

Vlani v apríli súd rozhodol, že Nórsko porušilo niektoré atentátnikove práva pri jeho väznení, predovšetkým kvôli držaniu Breivika v samoväzbe, stovkám osobných prehliadok či používaniu pút. Súd, naopak, odmietol, že by prísnou kontrolou korešpondencie bolo porušené Breivikovo právo na súkromný život. Obe strany sa proti verdiktu odvolali.

Generálny prokurátor Sejersted pred súdom citoval vyjadrenie psychiatričky Randi Rosenqvistovej, ktorá mala posúdiť, aké riziká od Breivika v súčasnosti hrozia. Podľa nej je väzeň "ešte viac konšpiratívny" ako pred tým. "Praje si byť preložený na oddelenie s ostatnými zadržiavanými nacistami. Pokiaľ bude preložený na bežné oddelenie, hovorí, že si bude musieť zaobstarať zbraň," píše sa v posúdení rizík. "Chce si písať s (neonacistickou organizáciou) Vigrid a (taktiež neonacistickým) Severským hnutím odporu a spoločne s nimi založiť nacistickú stranu," dodala v hodnotení psychiatrička Rosenqvistová.

Pri pojednávaní vyšlo najavo aj to, že Breivik mal v úmysle poslať list pozostalým po obetiach atentátu z 22. júla 2011. Väzenská služba napokon dovolila, aby list poslali ich advokátom. "Aj v tomto liste, ktorý obsahuje aj akýsi pokus o ospravedlnenie jednotlivcom, nie však sociálnodemokratickej strane (ktorej mládež patrila k väčšine Breivikových útokov) či Nórsku, sa snaží ideologicky ospravedlniť svoje činy," uviedol Sejersted.

Rád by si našiel priateľku

Z Breivikových listov vyplýva, že by si rád našiel priateľku či manželku, s ktorej pomocou by mohol svoju ideológiu ďalej šíriť. "Najdôležitejšie v mojom živote je slúžiť národnému socializmu. Preto je potrebné zariadiť vydanie mojich troch kníh, čo je mi upierané. Je potrebné, aby manželka ich publikáciu uľahčila," konštatoval Breivik.

Podľa Sejersteda je Breivik ochotný znášať aj tvrdšie väzenské podmienky, pokiaľ bude môcť šíriť svoju ideológiu. "Povedal, že by bol radšej prevezený na Guantánamo, pokiaľ b si mohol písať s ľuďmi s rovnakým názorom a vytvárať siete," konštatoval Sejersted.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok