Zlomilo mi to srdce. Meryl Streepová ostro kritizovala Trumpovo správanie

TA3 ČTK
9.1.2017 11:58

Americká herečka Meryl Streepová prijala na slávnostnom udeľovaní Zlatých glóbusov cenu za celoživotné dielo, vo svojom poďakovaní však odvrátila pozornosť od seba a zamerala sa na politiku. Zvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi vyčítala jeho aroganciu. Budúca hlava krajiny sa vzápätí proti obvineniam ohradila.

Zlomilo mi to srdce. Meryl Streepová ostro kritizovala Trumpovo správanie
SITA/AP

Napodobňoval hendikepovaného

Streepová sa vrátila k udalosti z volebnej kampane, kedy Trump verejne napodobňoval hendikepovaného novinára listu The New York Times Serga Kovalského. Kovalski trpí artrogrypózou, čo je závažné kĺbové ochorenie, ktoré deformuje kĺby. Streepová povedala, že ju šokovalo správanie osoby, ktorá “sa uchádza o najvyššiu funkciu v krajine“.

"Keď som to videla, zlomilo mi to srdce. Nedokážem na to zabudnúť, pretože to nebol film, ale skutočný život. Tendencia ponížiť niekoho na verejnosti v prípade, kedy to urobí niekto, kto má moc, sa premietne do života všetkých, pretože je to ako povoliť ostatným, aby robili to isté,“ povedala herečka. "Všetci prehráme, ak mocní ľudia zneužijú svoje postavenie k zastrašovaniu ostatných,“ dodala.

Slzy aj rozpaky

V narážkach na Trumpove výroky k cudzincom Streepová ďalej prehlásila, že “Hollywood je plný cudzincov a ľudí, ktorí prišli odinakadiaľ. Keď ich všetkých vyhodíme, budete sa môcť pozerať len na futbal a bojové umenie, čo umenie nie je,“ povedala herečka, ktorej prejav mnohí počúvali so slzami v očiach, ale ďalší boli v rozpakoch.

Na Streepovej výroky reagovalo veľa jej kolegov na twitteri. Režisér Michael Moore napísal, že to bola “dojemná chvíľa, aká sa v televízii vidí zriedkavo“. Herečka Juliette Lewisová napísala: "Meryl Streepová hovorí všetko, čo je treba, dôrazne a elegantne.“

Milovníčka Hillary

Trump v rozhovore pre The New York Times vyhlásil, že ho kritika liberálov “neprekvapuje“. "Nikdy som nikoho nezosmiešňoval,“ povedal. Prejav Streepovej vraj nevidel, ale označil herečku za “milovníčku Hillary“, teda Hillary Clintonovej, jeho demokratickej súperky vo vlaňajších voľbách.

Vyjadril sa k téme aj na twitteri, kde Streepovú, ktorá je držiteľka troch Oscarov, označil za preceňovanú herečku. "Meryl Streepová, jedna z najviac preceňovaných herečiek v Hollywoode, ma nepozná, ale útočila na mňa na Zlatých glóbusoch. Je to poskok Hillary, ktorá poriadne prehrala," napísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok