Spojené štáty považujú jadrové ambície KĽDR za vážnu hrozbu

TA3 ČTK
8.1.2017 20:30

Jadrové a raketové ambície KĽDR sú vážnou bezpečnostnou hrozbou pre Spojené štáty. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil americký minister obrany Ash Carter s tým, že ak severokórejská balistická strela akokoľvek ohrozí územia USA či ich spojencov, americká armáda ju zostrelí.

Ash vyhlásenie urobil len niekoľko hodín po tom, čo Pchjongjang oznámil, že je pripravený na rozkaz vodcu Kim Čong-una vykonať skúšku medzikontinentálnej balistickej strely kedykoľvek a z akéhokoľvek miesta. Severokórejské ministerstvo zahraničia tiež obvinilo Washington, že práve americká nepriateľská politika je príčinou zbrojného vývoja v KĽDR.

Kim Čong-un v novoročnom prejave uviedol, že krajina dospela do záverečnej fázy vývoja medzikontinentálnej balistickej rakety a nachádza sa pred jej skúškou. USA sa však nedomnievajú, že KĽDR urobila taký pokrok, aby dokázala strelu osadiť jadrovou hlavicou.

Washington tiež uistil, že americká protiraketová obrana ochráni nielen územia USA, ale aj spojencov. Raketové testy KĽDR, rovnako ako jadrové skúšky, porušujú rezolúcie BR OSN. Jadrový test, ktorý KĽDR uskutočnila vlani v septembri, bol piaty v poradí a z doposiaľ vykonaných jadrových skúšok najväčší.

OSN kvôli jadrovým a raketovým testom uvalila na Severnú Kóreu v roku 2006 sankcie. Boli niekoľkokrát sprísnené, ale Pchjongjang od svojho kontroverzného zbrojného programu neustúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok