Chcú byť útočnejší. Charlie Hebdo je dva roky po útoku odhodlaný

TA3 ČTK
7.1.2017 07:40

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo sa dva roky po krvavom teroristickom útoku na redakciu stále cíti ohrozený, napriek tomu je ale odhodlaný vo svojej kritike všetkých náboženstiev pokračovať.

Dva roky od útoku

V osobitnom vydaní odsudzuje intelektuálov, ktorí podľa neho podceňujú hrozbu islamu. K výročiu zavraždenia celkom 17 ľudí v redakcii aj inde v Paríži, ktorého sa v januári 2015 dopustili džihádisti, sa v metropole konali pietne akcie za účasti starostky Anne Hidalgové a ministra vnútra Bruna Le Rouxa.

Dvaja francúzski džihádisti povraždili 7. januára 2015 vo vtedajšom sídle Charlie Hebdo celkom 12 ľudí, vrátane niekoľkých karikaturistov a redaktorov. Útočníci tvrdili, že tak chceli potrestať Charlie Hebdo za jeho karikatúry proroka Mohameda. Ďalší džihádista o dva dni neskôr v židovskom obchode Hyper cacher zabil štyroch Židov. O deň skôr zavraždil na ulici mladú policajtku.

Časopis Charlie Hebdo sa stal symbolom slobody slova, ale takmer každým svojím vydaním vyvoláva vo svete tvrdé odmietavé reakcie a pohoršenie. Stále preto dostáva aj vyhrážky smrťou. Redakcia teraz pôsobí v objekte, ktorý je opevnený, strážený ozbrojenými mužmi a ktorého adresa je utajovaná. Niektorí členovia redakcie po atentáte odišli zo strachu či kvôli nesúhlasu s redakčnou líniou. Prišli ale noví členovia.

Kritizujú postoj k islamu

Šéfredaktor časopisu Gérard Biard povedal, že Charlie Hebdo chce byť tento rok ešte útočnejší než v minulých rokoch. Podľa prvých komentárov to dokazuje už najnovšie vydanie. "Rok 2017, konečne svetlo na konci tunela," možno čítať na prvej strane vydania pri karikatúre, ktorá ukazuje človeka, ako sa radostne pozerá do hlavne zbrane, ktorú drží s prstom na spúšti islamista.

Vnútri listu redakcia útočí na intelektuálov, ktorí kritizujú jej postoj k terorizmu a islamu. "Bojíte sa smiechu, pretože najlepšie uvoľňuje ducha," odkázal im redaktor Fabrice Nicolino v článku. "Problém je, že všetci veriaci moslimovia si myslia, že sa nikto nesmie vysmievať náboženstvu. Títo ľudia týmto myslia ako teroristi, aj keď nie sú teroristi," tvrdí šéfredaktor Biard.

Zväz moslimských učencov, ktorý sídli v Katare, predvlani v januári uviedol, že provokatívne kresby proroka a moslimov len dávajú za pravdu presvedčenie atentátnikov o antagonizme islamu a Západu a povzbudzujú nenávisť, extrémizmus a napätie. Radikálny islamský duchovný z Londýna Anjem Choudary vtedy označil jednu kresbu proroka za vojnový čin, ktorý podľa neho islamské právo trestá smrťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok