Pod ľadom Antarktídy je úžasný svet, poslali tam robota s kamerou

TA3
7.1.2017 19:39

Studené hlbiny pod ľadovým pobrežím východnej Antarktídy nie sú vôbec pusté. Naopak, priam prekypujú životom. Výskumníci poslali do málo prebádanej oblasti, ktorú tiež ohrozujú zmeny klímy, robota s kamerou.

Pod ľadom Antarktídy je úžasný svet, poslali tam robota s kamerou
SITA/AP

Ako púpavy pod hladinou

Dno pod ľadom antarktického pobrežia je plné farieb. Huby to podľa zverejnených záberov vyzerajú ako kokos, červy ako púpava a aj riasy sú neočakávanej, ružovkastej farby.

"Keď si predstavujeme antarktické životné prostredie, prvé nám napadnú tučniaky, tulene či veľryby. Tento videozáznam však ukazuje, že život je farebný, dynamický a plný najrôznejšej biodiverzity. Žijú tam huby, morské pavúky, ježovky, holotúrie a hviezdovky," popísal biológ Glenn Johnstone unikátne zábery.

Kyslosť zabíja

Hrubá vrstva ľadu je pre morský život vlastne akýmsi ochranným štítom. Voda má väčšinu roka teplotu asi mínus 1,5 stupňa Celzia a prenikaniu slnečných lúčov bráni morský ľad hrubý viac ako meter. Farbami hýriace zábery vytvoril robot, ktorého dostali k polárnej podmorskej kráse cez vyvŕtaný otvor.

Klimatické zmeny však morský ľad ničia a jedinečná klíma mizne. Nejde len o otepľovanie oceánu a topenie ľadovca, škody robí aj zvýšené množstvo oxidu uhličitého, ktorý vodu okysličuje.

antarctic-vyskum_0a000002-468c-6b8f.jpg

"Oxid uhličitý sa rozpúšťa v studenej vode viac a polárne vody sa tak prekysličujú dvakrát rýchlejšie ako v tropických a miernych oblastiach," vysvetlil vedúci projektu Johnny Stark z Australian Antarctic Division. Znamená to, že vysoké emisie skleníkových plynov môžu zmeniť živorodý svet pod ľadovou Antarktídou na fádne mŕtve dno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok