Ruskí dedinčania sa hanbia za názov obce, obrátili sa na úrady

TA3 ČTK
5.1.2017 09:48

So žiadosťou o premenovanie obce sa na ruské úrady obrátili dedinčania z dediny Mošonki, ktorej názov by sa dal do slovenčiny preložiť asi ako Miešok.

Ruskí dedinčania sa hanbia za názov obce, obrátili sa na úrady
TA3/google earth

Obci chcú vrátiť historický názov

Zmena "príliš fyziologického názvu obce" by skoncovala s posmechom, akému sú v šírom okolí vystavení miestni rodáci, ktorí sa aj v nemocnici hanbia prezradiť, odkiaľ vlastne prišli. "My, obyvatelia obce Mošonki v Kalužskej oblasti prosíme o darček do nového roka 2017 a žiadame, aby ste posúdili možnosť vrátiť našej obci historický názov, aby sme raz mohli Nový rok privítať ako ľudia," hovorí sa v žiadosti, ktorá zaujala aj celoštátne médiá.

Podľa žiadateľov by od úradov bolo veľmi pekné, keby povolili dedine vrátiť sa k názvu Alexandrovskoje, ktorý kedysi mala, na počesť kniežaťa Alexandra Nevského.

Všetko je inak

Vojvodcovi, ktorého vyhlásili za svätého, je zasvätený aj miestny chrám z roku 1755. Jedného dňa sa však podarilo predať z chrámu ikonu tak výnosne a výhodne, že sa názov obce zmenil na Mošonki. Názov je však odvodený nie zo slova "mošonka" a teda "miešok", ale zo slova "mošna", čiže "vrecko s peniazmi".

V obci podľa serveru Newsru.com teraz žije len okolo 150 ľudí a slávny kostol, ktorý boľševici zavreli a premenili na sklad obilia, je tak schátraný, že nutne potrebuje opravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok