Juhokórejská prezidentka odmieta prísť na súd, rozhodne možno bez jej prítomnosti

TA3 ČTK
3.1.2017 17:03

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje sa odmietla zúčastniť na pojednávaní pred ústavným súdom, ktorý mal rozhodnúť o jej ďalšom osude po tom, čo parlament odhlasoval jej odvolanie.

Juhokórejská prezidentka odmieta prísť na súd, rozhodne možno bez jej prítomnosti
SITA/AP

Odročili pojednávanie

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje sa odmietla zúčastniť na pojednávaní pred ústavným súdom, ktorý mal rozhodnúť o jej ďalšom osude po tom, čo parlament odhlasoval jej odvolanie. Sudcovia najvyššej súdnej inštancie v krajine preto odročili pojednávanie na štvrtok, ale Pak podľa jej právnika opäť nemá v úmysle prísť.

Zákonodarný zbor zbavil hlavu štátu právomocí v reakcii na korupčný škandál, ktorému Pak čelí. O jej odvolaní z vedenia krajiny ale musí s konečnou platnosťou rozhodnúť práve ústavný súd.

Obvinenie popiera

Škandál sa týka prezidentkinej dôverníčky Čche Sun-sil, ktorá čelí obvineniu z korupcie a zneužitia moci. Je podozrivá zo zasahovania do záležitostí štátu, aj keď nemala žiadnu výkonnú ani poradnú funkciu. Svoj blízky vzťah s prezidentkou podľa prokuratúry využívala aj k vymáhaniu financií od veľkých firiem. Časť peňazí vraj použila pre vlastnú potrebu.

Zákonodarci začiatkom decembra odhlasovali zbavenie prezidentky právomocí. Ústavný súd musí teraz v lehote šiestich mesiacov rozhodnúť, či Pak z fukcie oficiálne zosadí, alebo či ju do úradu vráti. Pokiaľ by sudcovia jej odvolanie potvrdili, uskutočnia sa do 30 dní nové voľby hlavy štátu.

Pak Kun-hje pred dvoma rokmi usporiadala stretnutie s novinármi, na ktorom dôrazne poprela obvinenie, že sa dopustila korupcie. Už skôr sa národu ospravedlnila za to, že dôverovala Čche Sun-sil. Pokiaľ prezidentka nepríde na rokovanie ani vo štvrtok, mohol by ústavný súd rozhodnúť o jej osude i bez jej prítomnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok