Robotníci nedostali mzdy, štát ich dal zbičovať a uväzniť

TA3 ČTK
3.1.2017 14:01

V Saudskej Arábii za násilné protesty pre nevyplatené mzdy potrestali bičovaním a väzením 49 zahraničných robotníkov. Informovala o tom saudskoarabská tlač, avšak národnosť potrestaných neuviedla.

Robotníci nedostali mzdy, štát ich dal zbičovať a uväzniť
SITA/AP

Mesiace väzenia a 300 rán bičom

Za svoju prácu robotníci nedostali zaplatené niekoľko mesiacov. K ich zamestnávateľom pritom patrí Binladin Group, teda spoločnosť rodiny niekdajšieho vodcu teroristickej skupiny al-Káida Usámu bin Ládina. Noviny Al-Vatan napísali, že časť robotníkov bola potrestaná štyrmi mesiacmi väzenia a 300 ranami bičom za ničenie verejného majetku a za podnecovanie k nepokojom.

Ďalšej skupine vymeral súd v Mekke väzenie s dĺžkou 45 dní. Väčšina z potrestaných pracovala pre Binladin Group a ostatní pre firmu Saudi Oger. Firmy údajne nevyplatili mzdy robotníkom niekoľko mesiacov, pretože nedostali zaplatené za štátne zákazky.

Firma otca Usámu bin Ládina

Štát zadržal platby súkromným spoločnostiam pracujúcim na štátom financovaných stavbách kvôli nízkym príjmom z ropy. O nepokojoch medzi zamestnancami už vlani informoval denník Arab News, keď napísal, že robotníci zapálili v Mekke niekoľko autobusov firmy Binladin Group. Úrady vtedy potvrdili, že horelo sedem autobusov, avšak bez uvedenia dôvodu.

Spoločnosť Binladin Group vlani oznámila, že vyplatila mzdy 70.000 robotníkom, ktorých bola pre finančné problémy nútená prepustiť. Tí, ktorí zostali, môžu byť vyplatení, až keď firma dostane platbu od vlády. Spoločnosť založil v roku 1931 otec Usámu bin Ládina. Vodcu al-Káidy zabilo americké komando v roku 2011 v Pakistane.

Firmu Saudi Oger riadi syn zavraždeného libanonského premiéra Rafíka Harírího. Na mzdy tam čaká podľa saudskoarabskej tlače niekoľko tisíc zamestnancov. Jeden z robotníkov povedal, že firma mu síce vyplatila časť dlžnej sumy, ale stále mu ešte dlhuje peniaze za päť mesiacov.

Saudskoarabský minister financií Muhammad Džadaán v decembri, keď informoval o rozpočte na rok 2017, povedal, že vláda by mala súkromným firmám splatiť dlhy do 60 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok