Z rozpočtu na predsedníctvo aj vďaka sponzoringu ušetrili milióny

TA3 SITA
3.1.2017 10:22

Slovensko z pôvodného 70-miliónového rozpočtu na predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ ušetrilo 14,4 milióna eur vďaka tomu, že sa rezortu diplomacie podarilo niektoré veci vysúťažiť lacnejšie, ako pôvodne predpokladali, vďaka sponzoringu a aj vďaka tomu, že úradníci pri cestách do Bruselu využívali nízkonákladové letecké spoločnosti.

Z rozpočtu na predsedníctvo aj vďaka sponzoringu ušetrili milióny
TASR/Pavel Neubauer

Ušetrilo sa v rôznych oblastiach

„Podarilo sa nám vysúťažiť množstvo služieb prostredníctvom verejných obstarávaní za nižšie ceny, ako sme odhadovali, či ide o dopravu, catering, ubytovanie delegácií, audiovizuálnu, konferenčnú techniku. Ďalším zdrojom úspor bolo, že sa využívali nízkonákladové letecké spoločnosti pri cestách z Bratislavy do Bruselu,“ informoval v súvislosti s vyhodnotením SK PRES minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Po tretie je za úsporami sponzoring, ktorý Lajčák označil za istý experiment, ale veľmi úspešný. Pripomenul, že sponzorsky prispeli napríklad Peugeot mikrobusmi, Slovnaft palivom, potraviny a minerálky boli tiež sponzorské dary, IT vybavenie mali od Orangeu.

Predsedníctvo z pohľadu štatistík

Lajčák v súvislosti s vyhodnotením predsedníctva poskytol aj niekoľko štatistických údajov. Počas predsedníctva, ktoré trvalo od júla do decembra 2016, sa v Bratislave konalo 20 ministerských podujatí, viac ako 180 podujatí na expertnej úrovni a šesť podujatí parlamentnej dimenzie.

V Bruseli sa uskutočnilo 53 ministerských rád, ktorým predsedali naši ministri a bolo viac ako 1 200 pracovných skupín, ktoré viedli naši diplomati. V Bratislave sa na predsedníckych podujatiach zúčastnilo takmer 26-tisíc ľudí, z toho 833 VIP hostí, to znamená na ministerskej a vyššej úrovni. Bolo tu 1 521 zahraničných novinárov a Slovensko privítalo 60 návštev z inštitúcií Európskej únie.

Všetky kraje okrem Banskobystrického

Slovenské predsedníctvo sa podľa Lajčáka snažili prezentovať ako celospoločenské vlastníctvo, nie ako projekt, do ktorého je zapojených niekoľko desiatok elít.

„Rád konštatujem, že v súvislosti s naším predsedníctvom sa zhruba v 30 krajinách konalo približne 350 prezentačných projektov, z toho približne 250 kultúrnych podujatí. Okrem toho viac ako 200 podujatí na Slovensku, ale aj v zahraničí získalo záštitu slovenského predsedníctva, čiže možnosť vystupovať pod značkou SK PRES,“ informoval Lajčák.

Do aktivít týkajúcich sa slovenského predsedníctva sa zapojili všetky kraje s výnimkou Banskobystrického, kde bolo oslovené mesto Banská Bystrica. „Boli to podujatia rôzneho charakteru od náučno-vzdelávacieho, diskusného, športového. Celkovo sa do týchto aktivít, ktoré organizovali mimovládne organizácie, akademici, kultúrne združenia, zapojilo viac ako 450-tisíc občanov Slovenska,“ dodal minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok