Výbuch počas návštevy francúzskeho prezidenta v Bagdade má desiatky obetí

TA3 TASR ČTK
2.1.2017 13:48

Najmenej 35 ľudí zahynulo pri bombovom útoku v irackej metropole Bagdad, kde iba niekoľko hodín predtým privítali francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Samovražedný útočník odpálil vozidlo naložené výbušninou na trhu s ovocím a zeleninou v štvrti Madínat as-Sadr, pričom podľa predstaviteľa tamojšej polície zasiahol aj skupinu robotníkov a policajné kontrolné stanovište. Okrem obetí na životoch po útoku hlásia približne 61 zranených.

K odpáleniu nálože sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina, podobné útoky však v Bagdade v poslednom období podniká teroristická organizácia Islamský štát. Tá prevzala zodpovednosť aj za sobotňajší samovražedný útok na trhovisku v centre Bagdadu, pri ktorom zahynulo najmenej 28 ľudí. Ďalších najmenej deväť mŕtvych si vyžiadal v nedeľu bombový útok IS na kontrolnom stanovišti južne od Bagdadu.

Hollanda počas jednodňovej návštevy prijal v Bagdade prezident Fuád Masúm a premiér Hajdar Abádí. Francúzsky líder by sa mal následne presunúť do kurdskej samosprávnej oblasti na severe Iraku, kde má na programe stretnutia s miestnymi predstaviteľmi a francúzskymi vojakmi. Francúzsko podporuje iracké sily v boji proti IS, ktorý postupne prichádza o územia obsadené v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok