K novoročnému masakru v nočnom klube sa prihlásil Islamský štát

TA3 ČTK TASR
2.1.2017 09:56

Džihádisti z Islamského štátu tvrdia, že stoja za novoročným masakrom v známom istanbulskom klube Reina, pri ktorom zahynulo 39 ľudí, väčšinou cudzincov. Išlo vraj o pokračovanie "požehnaných operácií" proti "ochrancovi kríža" Turecku.

Zrejme je zo Strednej Ázie

"Hrdinský vojak kalifátu zasiahol jeden z najznámejších nočných klubov, kde kresťania oslavovali odpadlícky sviatok," uviedli islamisti vo svojom vyhlásení.

Aj turecké orgány sa pri vyšetrovaní domnievajú, že za útokom na nočný klub v Istanbule počas osláv príchodu nového roka stojí teroristická organizácia Islamský štát. Denníky Hürriyet a Karar to uviedli s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov bezpečnostných zložiek.      

Podľa týchto zdrojov dospeli orgány k zisteniu, že ozbrojený muž, ktorý zastrelil v Istanbule 39 ľudí, pochádza zo stredoázijskej krajiny, a to pravdepodobne z Uzbekistanu alebo Kirgizska.

Páchateľ stále na úteku

Polícia tiež našla črty podobné teroristickému útoku z júna 2016 na istanbulskom Atatürkovom letisku a preveruje možnosť, že oba tieto útoky spáchala tá istá bunka IS.     

Páchateľ útoku, ktorý je stále na úteku, najskôr zabil policajta a ďalšieho muža pred istanbulským nočným klubom Reina a potom začal strieľať na ľudí zabávajúcich sa vnútri. Takmer dve tretiny obetí na životoch tvoria cudzinci, pochádzajúci z veľkej časti z krajín Blízkeho východu.  

Bezpečnostná rada OSN útok ostro odsúdila. Tento čin označila BR OSN za "ohavný a barbarský teroristický útok". Členovia rady súčasne vyjadrili sústrasť príbuzným zabitých a desiatok zranených.  Rada vo vyhlásení potvrdila svoje stanovisko v tom, že všetky teroristické činy sú trestuhodné a nemožno ich ospravedlniť ničím bez ohľadu na to, aká je ich motivácia. "Terorizmus vo všetkých svojich formách a prejavoch predstavuje jednu z najvážnejších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť," dodala BR OSN.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok