Najjedovatejšie medúzy na svete sa blížia k známym austrálskym plážam

TA3 ČTK
2.1.2017 06:35

Najjedovatejšie medúzy na svete, ktoré sú malé len ako necht na palci, mieri k austrálskym presláveným sviatočným plážam, varoval britský denník The Times.

Najjedovatejšie medúzy na svete sa blížia k známym austrálskym plážam
SITA/AP

V posledných dňoch minulého roka skončili v nemocnici štyria ľudia popŕhlení medúzou z triedy štvorhranovcov vo vodách pri ostrove Fraser, asi 260 kilometrov severne od Brisbane. Zdravotný stav troch žien a 12-ročného dievčaťa je stabilizovaný.

Oceanológovia upozorňujú, že medúzy sa presúvajú na juh v dôsledku otepľovania mora a že by čoskoro mohli byť pri queenslandskom Slnečnom pobreží.

Popŕhlenie medúzami, ktoré sú miestne známe ako irukandži, spôsobuje rovnomenný syndróm prejavujúci sa vracaním, potením, bolesťami hlavy, podráždením, zrýchlením srdcového tepu a zvýšeným krvným tlakom, čo môže v niektorých prípadoch viesť až k zlyhaniu srdca. Medzi symptómy, ktoré sa môžu prejaviť až hodinu po popŕhlení, patria aj psychologické následky. Niektoré obete hlásili pocity úplnej beznádeje.

Telo štvorhranovca môže merať len zhruba kubický centimeter, a preto je ťažké všimnúť si ich prítomnosť vo vode. Pŕhlivé chápadlá však môžu mať až meter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok