Atentát aj bomby. Toto sú najkrvavejšie útoky v tureckých veľkomestách

TA3 TASR
1.1.2017 10:39

Turecko čelí vlne teroristických útokov, ku ktorým dochádza nielen na nepokojnom juhovýchode krajiny, ale aj v najväčších mestách Istanbul a Ankara. Pri najnovšom z nich, ktorý sa odohral krátko po polnoci, útočník v preoblečení za Santu Clausa vtrhol do nočného klubu v Istanbule. O život prišlo najmenej 39 ľudí a 69 utrpelo zranenia.

Atentát aj bomby. Toto sú najkrvavejšie útoky v tureckých veľkomestách
SITA/AP

ISTANBUL

12. januára: Samovražedný útok v historickom centre európskej časti Istanbulu, pripisovaný extrémistickej organizácii Islamský štát, si vyžiadal životy 12 nemeckých turistov. Trinástou obeťou je páchateľ.

19. marca: Traja Izraelčania a Iránec zahynuli pri samovražednom bombovom útoku v rušnej nákupnej štvrti Istanbulu. Piatou obeťou bol útočník. Zranenia utrpelo 39 ľudí vrátane cudzincov. Podľa tureckej vlády bol útočník napojený na IS.

13. mája: Osem ľudí - päť vojakov a traja civilisti - utrpelo zranenia pri výbuchu diaľkovo odpálenej nálože umiestnenej v aute pri vchode do kasární v istanbulskej štvrti Sancaktepe. Po tureckých médií sa k činu prihlásila Strana kurdských pracujúcich.

turecko-explozia-istanbul-1140-sita-ap_0a000002-c383-fa59.jpg

7. júna: Pri explózii diaľkovo odpálenej nálože zahynulo v centre Istanbulu 11 ľudí, 36 bolo zranených. Obeťami je šesť policajtov a päť civilistov. Terčom útoku, ku ktorému sa prihlásili Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK), odštiepenecká frakcia PKK, bolo policajné vozidlo prevážajúce poriadkové sily.

28. júna: Teroristický útok na istanbulskom Atatürkovom letisku, ktorý vykonali niekoľkí samovražední atentátnici a ozbrojenci, si vyžiadal 45 mŕtvych a vyše 230 zranených. Turecké úrady z činu obvinili extrémistickú organizáciu Islamský štát.

10. decembra: Pri dvoch bombových útokov vo štvrti Bešiktaš v centre Istanbulu zahynulo 46 ľudí a 166 utrpelo zranenia. Zodpovednosť prevzala militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu.

turecko-istanbul-explozia-1140-px-sita-ap_0a000002-c0af-e62c.jpg

ANKARA

17. februára: Výbuch nálože umiestnenej v aute zabil vo vládnej štvrti Cankaya 28 ľudí, 61 bolo zranených. Terčom útoku bola vojenská kolóna. K atentátu sa prihlásila skupina TAK.

13. marca: Pri výbuchu v centre Ankary zahynulo 37 ľudí a takmer 130 utrpelo zranenia. K činu sa prihlásila opäť skupina TAK.

19. decembra: Turecký policajt postrelil na výstave v Ankare ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova, ktorý krátko nato zomrel. K zodpovednosti za vraždu sa prihlásili radikálni sýrski poslanci zo skupiny Džajš al-Fatah.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok