Falošné identity a e-maily. USA zverejnili praktiky ruských hackerov

TA3 ČTK
30.12.2016 11:01

Používanie falošných identít či rozosielanie podvodných e-mailov snažiacich sa z potenciálnych obetí vylákať heslá a ďalšie citlivé údaje patrilo k praktikám ruských hackerov, ktorí sa pokúšali ovplyvniť priebeh volieb v USA. Vyplýva to z analýzy zverejnenej americkými bezpečnostnými úradmi.

Falošné identity a e-maily. USA zverejnili praktiky ruských hackerov
ČTK

Zisťovali heslá

Spoločná analýza Federálneho úradu pre vyšetrovanie a Ministerstva vnútornej bezpečnosti podľa agentúry AP uvádza, že ruská civilná aj vojenská rozviedka uskutočňovala "kybernetické operácie zacielené na americkú vládu a obyvateľov".

V niektorých prípadoch sa podľa amerických úradov hackeri ukrývali za falošnými identitami, aby obete nedokázali zistiť pôvodcu útokov.

Používali tiež typické praktiky takzvaného phishingu, napríklad rozosielanie podvodných e-mailových správ tváriacich sa ako oficiálna komunikácia, s pomocou ktorých zisťovali od ľudí heslá k ich používateľským účtom či iné tajné dáta.

Rusko odmieta obvinenia

Najmenej jeden človek otvoril podľa analýzy prílohu, ktorá do jeho počítača nahrala škodlivý program určený k zberu dát.

Americké tajné služby už na jeseň dospeli k záveru, že sa Rusko snažilo ovplyvniť voľby v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Budúci prezident považuje ich závery za nepresvedčivé a tvrdí, že pôvodcu útokov sa nedá spoľahlivo zistiť.

Rusko opakovane popiera, že by bolo do útokov zapojené. Hackerské aktivity ruských tajných služieb podľa správy neskončili s americkými voľbami, ale stále pokračujú. Prezident Barack Obama v reakcii na útoky rozhodol o vypovedaní 35 ruských diplomatov a prijatie sankcií voči rozviedkam a ľuďom s nimi spojenými.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok