V Sýrii zavládlo prímerie, na ktorom sa dohodlo Rusko s Tureckom

TA3 TASR
30.12.2016 00:35

V Sýrii začalo platiť prímerie, na ktorom sa dohodlo Rusko s Tureckom. S pokojom zbraní súhlasila aj sýrska vláda a viaceré skupiny povstalcov. Jeho súčasťou však nie sú teroristické organizácie ako Islamský štát či Front dobytia Sýrie. Zastavenie bojov v Sýrii privítala aj Organizácia spojených národov.

Dohoda o prímerí medzi sýrskou vládou a "umiernenými" opozičnými povstalcami, ktorú sprostredkovali Rusko a Turecko, vstúpila do platnosti dnes o polnoci miestneho času. Moskva a Ankara podporujú proti sebe stojace strany sýrskeho konfliktu; ruskú podporu majú vládne sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo turecká vláda stojí za povstalcami, ktorí chcú tento režim zvrhnúť.

Dohoda o zastavení bojov je potenciálnym prelomom v občianskej vojne, ktorá sužuje túto blízkovýchodnú krajinu už šesť rokov a vyžiadala si vyše štvrť milióna mŕtvych. Konflikt zároveň spustil migračnú krízu v Európe. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ak prímerie vydrží, budú v januári v Kazachstane nasledovať mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami. Súčasťou dohody je aj balík opatrení na kontrolu dodržiavania prímeria.

Z dohody sú podľa Turecka vyňaté povstalecké skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN označila za teroristické organizácie, ako sú Islamský štát a Fatah aš-Šám, ktoré sú najsilnejšími ozbrojenými skupinami bojujúcimi proti Damasku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok