Vyšetrovanie nepreukázalo výbuch na palube ruského lietadla

TA3 ČTK
29.12.2016 11:57

Pád vojenského lietadla pri Soči zapríčinila technická porucha. Povedal to ruský minister dopravy Maxim Sokolov. Vyšetrovatelia ale nevylúčili ani teroristický útok. Ruské médiá pritom pôvodne informovali, že s touto verziou experti nepracujú.

Zrejme zlyhala technika

Minister dopravy Maxim Sokolov zároveň povedal, že stroj Tu-154 bol úplne zničený nárazom na vodnú hladinu a morské dno. Za haváriou očividne bola "nesprávna funkcia" techniky, vyhlásil podľa agentúry Interfax.

Pri katastrofe zahynulo všetkých 92 osôb, ktoré boli na palube. Väčšinou išlo o členov armádneho umeleckého súboru Alexandrovovci. Analýza záznamov z dvoch čiernych skriniek havarovaného stroja pokračuje dobre a skončí tento týždeň, možno už v piatok.

Oznámila to na svojom webe ruská agentúra Ria Novosti s odvolaním sa na informáciu ministerstva obrany. To zároveň ohlásilo nález pásky z tretieho záznamníka, ten je ale bez ochranného obalu a pravdepodobne zničený.

Stav oboch skôr nájdených záznamníkov - zapisovača technických parametrov aj hlasových záznamov - je dobrý a ich analýza bude dovŕšená v najbližšej dobe, možno "už zajtra", povedal agentúre Ria Novosti nemenovaný zdroj z ministerstva obrany.

Našli stovky úlomkov lietadla

Potápači podľa neho našli veľké množstvo pásky pravdepodobne z tretieho záznamníka, ktorý je ale mechanicky deformovaný a dlho ležal v morskej vode. Zdroj ruskej agentúry vyjadril nádej, že aj napriek poškodeniu záznam bude možné aspoň čiastočne dešifrovať.

Tretí záznamník sa nachádzal v chvostovej časti lietadla a duplikuje záznamy ostatných dvoch skriniek. Všetky nájdené fragmenty havarovaného lietadla Tu-154 už boli podľa ministerského zdroja vyzdvihnuté a pátracie operácie v Čiernom mori končia.

Nájedných bolo celkovo 1800 kusov a úlomkov lietadla, uviedol ministerský zdroj. Objavených bolo tiež 20 tiel a pozostatky takmer všetkých obetí - 239 fragmentov tiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok