Japonská ministerka navštívila kontroverznú svätyňu v Tokiu

TA3 TASR
29.12.2016 10:11

Japonská ministerka obrany Tomomi Inadová navštívila v Tokiu vojnovú svätyňu Jasukuni. Urobila tak iba deň po tom, ako sa spoločne s premiérom Šinzóom Abem vrátila z historickej návštevy americkej základne Pearl Harbor na Havajských ostrovoch, na ktorú pred 75 rokmi zaútočilo japonské letectvo.

Japonská ministerka navštívila kontroverznú svätyňu v Tokiu
SITA/AP

Návštevy sú zdrojom napätia

V šintoistickej svätyni Jasukuni, nachádzajúcej sa v centre Tokia, je medzi 2,5 miliónmi vojnových obetí uctievaných aj 14 odsúdených vojnových zločincov.

Návštevy japonských ministrov v Jasukuni sú neustálym zdrojom napätia medzi Japonskom a niektorými jeho susedmi. Ide predovšetkým o Čínu a Južnú Kóreu, ktoré tvrdia, že Japonsko týmto spôsobom stále glorifikuje svoju agresiu z čias druhej svetovej vojny.

Samotný Abe naposledy navštívil Jasukuni v decembri 2013, čím si vyslúžil aj kritiku zo strany Washingtonu. Odvtedy už radšej posiela do svätyne len dary a obety.

Ministerka sa obhajuje

Ministerka Inadová obhajovala svoju návštevu tvrdením, že každý národ by mal - bez ohľadu na spory okolo výkladu histórie - vyjadrovať vďačnosť a úctu tým, ktorí padli v boji za vlasť.

Premiér Abe odmietol krok ministerky, ktorá patrí do okruhu jeho blízkych spolupracovníkov, komentovať. Odsudzujúce slová naopak okamžite prišli z Pekingu a Soulu. Už predtým navštívil Jasukuni japonský minister pre obnovu po katastrofách Masahiro Imamura.

Dosluhujúci americký prezident Barack Obama a Šinzó Abe si spoločne uctili v Pearl Harbore pamiatku obetí nečakaného útoku Japoncov zo 7. decembra 1941, ktorý si vyžiadal životy 2403 amerických námorníkov. Útok viedol k vstupu USA do druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok