Z hradu Krásna Hôrka už sťahujú exponáty

TA3, SITA
13.3.2012 23:43

Minister Krajcer očakáva, že expertíza hasičov zhodnotí, či boli na hrade dostatočné protipožiarne opatrenia, vrátane vyčistenia hradného kopca od náletových drevín.

Z hradu Krásna Hôrka už sťahujú exponáty
SITA

Z vyhoreného hradu Krásna Hôrka začali dnes sťahovať exponáty, ktorých podstatnú časť sa podarilo zachrániť pred požiarom a súčasne ich inventarizujú. Potvrdil to minister kultúry Daniel Krajcer, ktorý navštívil hrad v sprievode riaditeľa Slovenského národného múzea Rastislava Púdelku a riaditeľky múzea Betliar Evy Lazarovej. Krajcer uviedol, že ostala zachovaná drvivá väčšina interiérov a 90 percent pamiatok. Vyvrátil tak fámy, že sa po požiari podarilo zachrániť len približne tretinu exponátov.

Sobotňajší požiar hradu Krásna Hôrka, pri ktorom zhoreli všetky strechy a strešné konštrukcie ako aj gotický palác, označil za národnú tragédiu. Doložil, že väčšina areálu ostala zachovaná, no škody sú aj tak nesmierne. Na otázku agentúry SITA, či bol kopec očistený od náletových drevín a či boli na hrade dostatočné protipožiarne bezpečnostné opatrenia Krajcer odvetil, že to bude predmetom požiarnej expertízy. „My si počkáme na správu hasičov, ktorá by mala zohľadniť aj tieto aspekty,“ povedal Krajcer.

V tejto chvíli na hrade inventarizujú, balia a expedujú zachránené zbierky do múzea v Betliari, do Slovenského technického múzea a Východoslovenského múzea v Košiciach.
„Dnes bol na hrade už aj statik, ktorý v spolupráci s projektantmi pripraví návrh provizórneho zastrešenia celého hradu, aby sme neriskovali, že následne dôjde k ďalším škodám vplyvom zlého počasia,“ povedal Krajcer. Doložil, že súbežne budú pracovať aj na projekčnej príprave trvalého zastrešenia. Na hrade bol aj zástupca poisťovne a v priebehu niekoľkých dní bude stanovená aj škoda, resp. suma, ktorú možno od poisťovne získať.

„Urobili sme rýchlu revíziu rozpočtu a sme pripravení postupne uvoľňovať finančné prostriedky tak, aby pri prácach nedošlo k zbytočným prestojom,“ povedal Krajcer. Ocenil obrovský záujem verejnosti, ale aj nadácií nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia, ktoré chcú pomôcť. „Slovenské národné múzeum už zriadilo v Štátnej pokladnici zvláštny účet a bolo by najlepšie, keby všetky peniaze prechádzali cez tento účet aj v záujme jasného využitia a transparentnosti,“ povedal Krajcer. V najbližších hodinách zverejnia číslo účtu. „Máme s kolegami taký sen, aby sa podarilo v priebehu niekoľkých mesiacov zastrešiť a obnoviť aspoň časť hradu, aby na jeseň, povedzme v septembri, mali návštevníci možnosť vidieť aspoň časť areálu a sledovať, ako prebiehajú záchranné a rekonštrukčné práce,“ povedal Krajcer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok