Hlásia Ježiškov pohyb. Protivzdušná obrana odpovedala deťom

TA3 ČTK
24.12.2016 22:42

Americká protivzdušná obrana NORAD opäť zisťovala netrpezlivým deťom i dospelým, kde sa práve nachádza Ježiško. Podľa jej internetovej služby bielofúzy starček v červenej kombinéze so sobím záprahom stihol rozdať po svete viac ako tri miliardy darčekov.

Hlásia Ježiškov pohyb. Protivzdušná obrana odpovedala deťom
SITA/AP

Ježiško štartoval tradične na severnom póle a krížom krážom zdolal najprv celú Áziu a Austráliu, než dorazil do Európy. Ako poslední si museli počkať obyvatelia amerického kontinentu.

Záujemcom odpovedalo po telefóne, e-mailom alebo chatom viac ako 1500 dobrovoľníkov naverbovaných ústredím Velenia protivzdušnej a kozmickej obrany Severnej Ameriky. Vlani komunikovali s takmer 144.000 ľuďmi.

NORAD a jeho predchodca, ktorým bolo Velenie kontinentálnej protivzdušnej obrany, túto službu poskytuje už takmer 60 rokov. Začalo to ale úplnou náhodou, keď v roku 1955 jeden denník v americkom Colorado Springs zverejnil telefónne číslo, na ktoré ľudia mohli údajne volať priamo Ježiškovi.

Išlo pritom o pohotovostnú linku CONAD slúžiacu na to, aby ľudia hlásili prípadné podozrivé lety nad Severnou Amerikou. Po doteraz najčastejších hláseniach o neidentifikovaných lietajúcich objektoch sa službe naraz na Štedrý deň odvolávali stovky detí.

Nudiacich sa pracovníkov to začalo baviť a tak im začali poskytovať podrobné informácie o tom, kde Ježiško zhruba asi je. Internetová služba funguje od roku 1997. NORAD má tiež fanúšikov na sociálnych sieťach: 1,76 milióna na Facebooku a 173.000 na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok