Afganskí demonštranti žiadali odchod zahraničných vojakov

TA3, TASR
6.10.2011 18:37

Stovky Afgancov vyšli dnes do ulíc metropoly Kábul. Žiadajú okamžité stiahnutie zahraničných vojakov z krajiny.

Afganskí demonštranti žiadali odchod zahraničných vojakov

Pokojná demonštrácia sa konala deň pred 10. výročím začiatku Spojenými štátmi vedeného vojenského zásahu proti režimu hnutia Taliban.


Vojenský zásah v Afganistane sa začal 7. októbra 2001 po tom, ako vodca Talibanu mulla Muhammad Umar odmietol vydať Usámu bin Ládina, údajne preto, že šéf al-Káidy podľa neho nebol zodpovedný za útoky v USA z 11. septembra 2001 a že to bolo proti afganským tradíciám pohostinnosti a ochrany hostí.


Americké špeciálne jednotky zabili bin Ládina pri operácii v jeho úkryte v susednom Pakistane.


Konflikt v Afganistane neutíchol ani po desiatich rokoch. OSN v nedávnej správe konštatovala, že v krajine v súčasnosti panuje "značná politická nestabilita a znepokojujúca úroveň nebezpečnosti", pričom počet násilných incidentov bol v auguste o 39 percent vyšší než v rovnakom mesiaci minulého roka.


Okrem vysokého počtu obetí v radoch zahraničných síl vzbúrenci zintenzívnili útoky na predstaviteľov afganskej vlády a bezpečnostných síl. Pred dvoma týždňami zavraždili predsedu Najvyššej mierovej rady, exprezidenta Burhánuddína Rabbáního. Túto stredu afganská tajná služba oznámila, že zmarila pripravovaný atentát na prezidenta Hámida Karzaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok