Rusi sa rozlúčili so zastreleným diplomatom, získal najvyššie vyznamenanie

TA3 TASR
22.12.2016 12:59

Ruský prezident Vladimir Putin vzdal poslednú poctu zavraždenému ruskému veľvyslancovi v Turecku Andrejovi Karlovovi. Putin sa zúčastnil na smútočnom obrade v budove ministerstva zahraničných vecí, kde položil ruže k rakve.

Hrdina Ruskej federácie

Taktiež vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého - jeho matke, vdove, synovi a sestre. S Karlovom sa prišli rozlúčiť aj premiér Dmitrij Medvedev, predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková, predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Kvety položil k rakve aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý sa s Karlovom poznal osobne a takisto pracoval na ruskom veľvyslanectve v Turecku. Smútočný obrad sa uskutoční aj v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa. Modlitby bude viesť patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

Putin udelil v stredu 62-ročnému Andrejovi Karlovovi najvyššie štátne vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie za jeho "veľký prínos pri výkone zahraničnej politiky".

Pôsobil aj v Kórei

Kariérny diplomat Andrej Karlov, ktorý dlhé desaťročia pôsobil v Severnej aj Južnej Kórei a veľvyslancom v Turecku sa stal v roku 2013, bol smrteľne zranený v pondelok, keď v jednej z galérií v Ankare príhovorom otváral výstavu ruských fotografov.

Páchateľom útoku bol 22-ročný príslušník tureckej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš, ktorý po svojom čine vykrikoval islamistické heslá, odsudzoval Rusko za účasť na vojenských operáciách v susednej Sýrii a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok