CT prístroje dodá päť spoločností, Drucker hovorí o výrazných úsporách

TA3 TASR
21.12.2016 11:26

CT prístroje pre štátne nemocnice bude dodávať päť spoločností, a to Siemens, Intes Poprad, Audioscan, S&T Slovakia a Meditrade. Vyplýva to z výsledkov centrálneho obstarávania na CT prístroje, ktoré predstavilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Päť častí súťaže

Cez uzavreté zmluvy budú môcť nakupovať aj neziskové organizácie či nemocnice pod vyššími územnými celkami. Nemocnice by tak CT prístroje mali podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera nakupovať o 30 až 40 percent lacnejšie oproti súčasným cenám v Česku a na Slovensku.

"Potvrdilo sa, že centrálnym obstarávaním, kumuláciou finančných prostriedkov, sa zvýšil významne záujem o toto obstarávanie, vďaka čomu sme dosiahli aj výrazné úspory," povedal Drucker. Možno tak podľa jeho slov za rovnaké peniaze obstarať kvalitnejšie prístroje.

Súťaž bola rozdelená na päť častí, podľa výkonnosti a určenia CT prístroja. V každej sú dvaja víťazní uchádzači elektronickej aukcie, s ktorými sa uzavrela rámcová dohoda na obdobie troch rokov.

"Výsledky elektronickej aukcie priniesli pre nás veľmi dobré ceny," skonštatoval Drucker. Ešte pred dodávkou CT prístroja v konkrétnej špecifikácii pre danú nemocnicu bude opäť realizovaná elektronická aukcia medzi týmito uchádzačmi, z ktorej vyjde víťazný dodávateľ.


Nákup bude schvaľovať ministerstvo

Cena už však nebude môcť prekročiť maximálnu vysúťaženú cenu, poukázal Drucker. Tá je v prípade najjednoduchších prístrojov, napríklad pre potreby polikliník, 624.613 eur vrátane servisu. V prípade najvýkonnejších prístrojov, napríklad pre srdcovo-cievne ústavy, je to 1.768.333 eur.

Ešte pred mikroakuciou bude nákup schvaľovať ministerstvo, ktoré posúdi, či daný prístroj nemocnica naozaj potrebuje. Vyjadrovať sa k nemu bude aj združenie zdravotných poisťovní.

Centrálny nákup CT prístrojov vytvoril podľa ministra precedens aj pre ďalšie tendre. "Získali sme know-how pre obstarávanie ďalších prístrojov a vybavenia pre nemocnice," uviedol Drucker.

Avizoval, že začiatkom budúceho roka by sa malo spustiť aj centrálne obstarávanie na lineárne urýchľovače, ktoré sa využívajú pri liečbe onkologických pacientov. Jeho výška sa odhaduje na 20 až 22 miliónov eur, zmluvy by sa s víťazmi mali uzatvárať na dva roky.

Predpokladajú výrazné šetrenie

V prvom kvartáli 2017 sa plánuje i centrálne obstarávanie RTG techniky ako röntgeny, mamografy či magnetické rezonancie. Aj v tomto prípade majú podobne ako pri CT prístrojoch z aukcie vzísť dvaja víťazi, ktorí budú ešte súťažiť v mikrouakcii.

Výšku tendra minister odhaduje na 40 až 45 miliónov eur, kontrakty s dodávateľmi by boli trojročné. Centrálne chce Drucker pre nemocnice nakupovať aj postele. Zmluvy by sa mali uzatvoriť na dva roky, výška tendra sa odhaduje na desať až 12 miliónov eur.

"Predpokladáme vo všetkých položkách významné šetrenie. Princíp bude rovnaký - rámcový kontrakt, možnosť pristúpenia k rámcovému kontraktu a čerpanie potom z finančných prostriedkov daného poskytovateľa," zhrnul Drucker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok