Na Sibíri sa otrávili prípravkom do kúpeľa, počet obetí stúpa

TA3 ČTK
21.12.2016 07:17

Bilancia obetí smrteľnej otravy metanolom sa v juhosibírskom Irkutsku zvýšila na 60. Ruská polícia už ďalšie osoby, ktoré v meste šírili kozmetické prípravky.

Vyhlásili mimoriadny stav

Oznámil to miestny rozhlas. Celkovo je vo väzbe 11 ľudí, časť z nich už bola obvinená zo šírenia nebezpečných látok a hrozí im desať rokov väzenia. Počet mŕtvych sa podľa agentúry TASS zvýšil na 60.

Mimoriadny stav, ktorý v Irkutsku vyhlásil miestny starosta, bol rozšírený na celú Irkutskú oblasť. V nemocniciach leží 41 otrávených, niektorí z nich sú podľa lekárov v kritickom stave. V meste bol zakázaný predaj všetkého nepotravinárskeho tovaru, ktorý obsahuje alkohol.

V ruských médiách sa v týchto dňoch objavujú komentáre odborníkov, ktorí rastúce šírenie nelegálneho alkoholu a s tým súvisiacich rizík pripisujú vysokému daňovému zaťaženiu liehovín, ktorých ceny v obchodoch neustále rastú.

"Prehnali sme to. Znížil sa počet obchodov s alkoholom, je menej miest, kde je možné zaobstarať si liehoviny legálne. Predajná doba sa obmedzuje. Ľudia si potom hľadajú iné cesty," povedal novinárom expert Alexej Nebolsin.

Údaje o spotrebe sa rôznia

Údaje o spotrebe nelegálnych liehovín v Rusku sa rôznia. Agentúra TASS napísala, že Rusi ročne vypijú 250 miliónov litrov podomácky vyrobenej pálenky.

Okrem toho spotrebujú 170 miliónov litrov liehových extraktov z liečiv a 425 miliónov litrov nepotravinárskeho tovaru s obsahom alkoholu. Nechýbajú čistiace prostriedky, brzdová kvapalina alebo nemrznúca zmes pre automobily.

Týmto látkam podľa TASS holduje asi 20 miliónov Rusov. Na trhu s nelegálnymi liehovinami sa v Rusku predajú tovary v hodnote 90 miliárd rubľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok