V Mexiku explodoval trh s pyrotechnikou, zomreli desiatky ľudí

TA3 TASR ČTK
21.12.2016 06:45

Najmenej 36 mŕtvych si vyžiadala séria výbuchov, ktorá otriasla trhom so zábavnou pyrotechnikou v mexickom meste Tultepec. Oblastný prokurátor Alejandro Gómez to oznámil po tom, ako médiá v súvislosti s touto udalosťou spočiatku informovali len o zranených osobách.

Mnoho zranených aj nezvestných

Mexická federálna polícia potvrdila, že pri výbuchoch a následnom požiari bolo zranených celkove 72 ľudí. Podľa vyjadrenia jedného zo zdravotníkov pre televíznu sieť FOROtv utrpelo najmenej 15 z nich ťažké popáleniny, ktoré v niektorých prípadoch zasiahli až 90 percent povrchu tela.

V súvislosti s výbuchmi v Tultepecu, ktorý sa nachádza pri severnom okraji mexického hlavného mesta, je hlásený aj vysoký počet nezvestných. Televízne stanice zverejnili zábery zachytávajúce niekoľko silných explózií na trhovisku San Pablito, z ktorého stúpal mohutný oblak dymu.

Veľká časť predajných stánkov bola zničená a nasadené zložky prehľadávajú ich trosky, keďže môžu byť pod nimi zavalení ľudia.

Najznámejší trh v Mexiku

Mexická polícia vyslala to Tultepecu svoje špeciálne jednotky, aby pomáhali pri záchranných prácach, zatiaľ čo vyšetrovatelia generálnej prokuratúry pracujú na určení príčiny tragédie. V okolí trhoviska zasahovali aj vojaci, ktorí evakuovali ľudí z ohrozených budov.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyjadril prostredníctvom siete Twitter sústrasť rodinám obetí a zaželal zraneným skoré uzdravenie.

Trh so zábavnou pyrotechnikou v Tultepecu je najznámejším v Mexiku, kde mnoho ľudí tradične odpaľuje delobuchy a ohňostroje aj na Vianoce či počas vítania nového roka. Podobné požiare a výbuchy tu zaznamenali aj v rokoch 2005 a 2006, keď boli zničené stovky predajných stánkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok