Na Ukrajine opäť vypukli kruté boje, hlásia desiatky mŕtvych

TA3 ČTK
19.12.2016 10:58

Snažia sa ukrajinskí separatisti za cenu množstva životov preraziť líniu, ktorú ovláda Kyjev? Pri strategickom meste Debaľceve, kde sa minulý rok odohrala jedna z najväčších bitiek ukrajinskej vojny, vypukli kruté boje. V posledných hodinách údajne zahynuli desiatky ľudí.

Na Ukrajine opäť vypukli kruté boje, hlásia desiatky mŕtvych
SITA/AP

Chcú preraziť nepriateľskú líniu?

Silné boje prepukli v noci neďaleko mesta Debalceve na Donbasu. Ukrajinská armáda s povstalcami sa vzájomne obviňujú z pokusov o prerazenie frontu a hlásia vysoké straty protivníka. Pri Debalceve, ktoré je strategickým dopravným uzlom na trase medzi Doneckom a Luhanskom, sa vlani vo februári odohrala jedna z najväčšej bitiek donbaskej vojny.

Mesto teraz ovládajú separatisti. Podľa kyjevského armádneho komuniké v nedeľu povstalecké jednotky začali mohutnú delostreleckú paľbu v snahe preraziť front v priestore takzvaného Svitlodarského oblúka, čo je oblasť len niekoľko kilometrov severozápadne od Debalceve.

Pokus o útok ukrajinské jednotky odrazili a spôsobili nepriateľovi ťažké straty, tvrdí Kyjev. Povstalci vraj stratili najmenej 25 mužov a okolo 30 separatistov bolo zranených.

ukraine-trying-to-rebuild-74aaf3178b0d41b5b99046a38d3d4ade_0a000002-af24-ebbd.jpg

Veľmi ťažké boje podľa velenia ukrajinskej armády trvali celú noc. Agentúra Unian s odvolaním sa na informácie ukrajinských dobrovoľníckych zborov napísala, že "nasadili zbrane všetkých kalibrov". Ráno v dôsledku ukrajinskej protiofenzívy zaujala údajne armáda "nové strategické pozície". Presné údaje o obetiach podľa agentúry Unian nie sú, armáda údajne stratila päť vojakov a šesť ďalších bolo zranených.

Iná verzia separatistov

Inú verziu udalostí rozšírila separatistická tlačová agentúra DAN. Ukrajinské jednotky sa podľa nej pokúsili preraziť frontovú líniu pri debalcevskom predmestí Kalinivka a boje stále pokračujú. "Ukrajinská armáda utrpela ťažké straty, podľa predbežných údajov zahynulo najmenej desať vojakov a dvadsať bolo zranených. Zničených bolo niekoľko kusov ťažkej vojenskej techniky," tvrdí DAN s tým, že na strane povstalcov sú dvaja mŕtvi a dvaja nezvestní.

Útok ukrajinských jednotiek vraj zastavili. Debalceve bolo vlani vo februári centrom mimoriadne tvrdých bojov, pri ktorých obkľúčená ukrajinská armáda tento dôležitý železničný uzol stratila.

Údaje o obetiach sa výrazne líšia, podľa všetkého však vtedy na oboch stranách zomreli stovky ľudí. Podľa niektorých ruských médií akciu separatistov silno podporovala ruská armáda, ktorá údajne v bojoch o Debalceve stratila 70 vojakov. Moskva správy o svojom vojenskom zapojení do udalostí na východnej Ukrajine opakovane popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok