Takmer polovica stredoškolákov si chce dať prihlášku na českú vysokú školu

TA3 TASR
18.12.2016 11:49

Takmer polovica študentov stredných škôl si chce podať prihlášku na českú vysokú školu. Vyplýva to z plošného testovania všeobecných študijných predpokladov na slovenských stredných školách.

Takmer polovica stredoškolákov si chce dať prihlášku na českú vysokú školu
TASR/Roman Hanc

Záujem je o medicínu a ekonomiku

Súčasťou testovania, ktoré uskutočnila spoločnosť Scio, bolo aj dotazníkové šetrenie, v ktorom sa spoločnosť zamerala najmä na prechod zo strednej školy na vysokú školu. Na testovaní sa zúčastnilo 3390 študentov, 60 percent respondentov bolo z gymnázií, zvyšok z odborných stredných škôl.

„Prihlášky a prípadný odchod na štúdiá do Českej republiky zvažuje až 44 percent stredoškolákov. Napríklad v roku 2015 reálne podalo prihlášku do Českej republiky 11.463 uchádzačov zo Slovenska, 5779 ich bolo prijatých,“ konštatuje spoločnosť. Najsilnejší záujem medzi uchádzačmi, ktorí mieria do ČR, je o odbory lekárske, ekonomické a IT odbory.

To sú aj odbory, ktoré sú na slovenských vysokých školách najviac ohrozené odlevom "mozgov". Zároveň študenti, ktorí chcú odísť na štúdiá do Česka, sú podľa Scio aj lepšie študijne disponovaní než tí, ktorí chcú študovať na slovenskej vysokej škole.

Rozhodovanie na poslednú chvíľu

Z dotazníka zároveň vyplynulo, že najviac súčasných stredoškolákov láka štúdium ekonomických (18 %), lekárskych (14 %) a IT odborov (11 %). Najnižší záujem je o odbory poľnohospodárske, matematicko-fyzikálne a zdravotne-sociálne.

Maturanti sa pri výbere vysokej školy rozhodujú na poslednú chvíľu. „Spolu 64 percent ich v októbri a v novembri stále nevedelo, na akú konkrétnu fakultu si podajú prihlášku,“ dodáva Scio. Hlavným kritériom pri rozhodovaní o voľbe fakulty sú kvalita výučby na fakulte (70 %), uplatnenie v praxi (47 %), dobrý zárobok v danej profesii (47 %) a mesto, kde fakulta sídli (44 %).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok